Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την πρώτη μεγάλη προσευχή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή στις 24 Ιουλίου.

Η ημέρα αυτή θα είναι ιδανική για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στήσει μια ακόμη επικοινωνιακή φιέστα, καθώς αναμένεται να παρευρεθεί στην προσευχή, ενώ πιθανόν θα απευθύνει και διάγγελμα προς τον λαό της Τουρκίας από το μεγάλο μνημείο.

Ταυτόχρονα, όπως ανακοινώθηκε, η προσευχή κάθε Παρασκευή θα μεταδίδεται από την κρατική τηλεόραση.

Τα πρώτα τιρκουάζ χαλιά για τη μουσουλμανική προσευχή έχουν ήδη αρχίσουν να παίρνουν τη θέση τους στο δάπεδο του ναού. Επίσης, από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν αρχίσει να καλύπτονται οι τοιχογραφίες ενώ ξηλώθηκε και η ταμπέλα μου αναγραφόταν ο χαρακτήρας του μουσείου.

Θυμηθείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Mega:

Μόνο με ειδική άδεια θα πηγαίνουν για προσευχή

Πάντως, όσοι θέλουν να προσευχηθούν στην Αγιά Σοφιά, θα πρέπει να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο της Τουρκίας, στα πλαίσια των μέτρων για αποτροπή διασποράς του κορονοίού.

Μάλιστα, τα σημεία προσευχής θα διαχωριστούν, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

«Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους τέσσερα πράγματα όταν θα έρθουν: μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά.

«Κάναμε την Αγιά Σοφιά τζαμί λόγω Μωάμεθ του Πορθητή»

Υπενθυμίζεται πως, ο Ερντογάν κορυφώνει την προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα, μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και την έκδοση Navtex για την περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Ο Τούρκος πρόεδρος δικαιολόγησε τη μετατροπή του βυζαντινού μνημείου, αποδίδοντάς την στον Μωάμεθ τον Πορθητή, κατά την ομιλία του στη διετή συνάντηση για την αξιολόγηση του Προεδρικού Συστήματος Διακυβέρνησης.

«Η απόφασή μας να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί είναι σύμφωνη με τον θεμελιώδη χάρτη του Μωάμεθ του Πορθητή, των ηγέτη των δύο ηπείρων και δύο θαλασσών», ήταν τα λόγια του.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο παρελθόν της χώρας του, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έσφαζε. «Είμαστε μία από τις ελάχιστες χώρες χωρίς το στίγμα της αποικιοκρατίας και σφαγής στην ιστορία της. Με αυτήν την υπερηφάνεια, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως χώρα που δεν έχει το βλέμμα της στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των άλλων, αλλά παίρνει πάντα αυτό που δικαιούται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε τον πάπα στην προσευχή της Παρασκευής

Μάλιστα, ο Ερντογάν δεν δίστασε να καλέσει στην προσευχή της Παρασκευής στις 24 Ιουλίου τον πάπα Φραγκίσκο, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ιμπραήμ Καλίν.

Όπως μεταδόθηκε από ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας είναι ανάμεσα στους καλεσμένους στο άνοιγμα της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.