Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών απελευθέρωσαν σήμερα ένα δεύτερο μέλος της ομάδας των «Πέντε Κουβανών», ενός δικτύου πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών της Αβάνας τα μέλη του οποίου είχαν καταδικαστεί για κατασκοπεία το 2001, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή υπηρεσία φυλακών των ΗΠΑ.

Ο Φερνάντο Γκονσάλες, 50 ετών, απελευθερώθηκε από τη φυλακή Σάφορντ, στην Αριζόνα και θα απελαθεί στην Κούβα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της σωφρονιστικής υπηρεσίας Εντ Ρος.

Ο Γκονσάλες είχε καταδικαστεί διότι απέκρυψε το γεγονός ότι ήταν στέλεχος ξένης υπηρεσίας ασφαλείας και διότι έφερε πλαστά έγγραφα. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε 19 χρόνια κάθειρξη, αλλά η ποινή του μειώθηκε κατά 18 μήνες λόγω καλής διαγωγής.

Ο Γκονσάλες —ο οποίος ήταν γνωστός στις αμερικάνικες αρχές ως Ρούμπεν Κάμπα— είχε συλληφθεί μαζί με άλλους τέσσερις Κουβανούς πράκτορες στο Μαϊάμι, στη Φλόριντα, άντρο του αντικαστρισμού, τη 12η Σεπτεμβρίου 1998. Οι

«Πέντε Κουβανοί» αποκαλούνται Πέντε Ήρωες από τις αρχές της Κούβας, οι οποίες επιμένουν ότι οι πράκτορές τους αυτοί βρίσκονταν στις ΗΠΑ για να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις στο κουβανικό έδαφος από εξτρεμιστές Κουβανούς εξόριστους.

Ο Ρενέ Γκονσάλες, ένας ακόμη από τους πέντε Κουβανούς που είχαν καταδικαστεί, απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 2011 και ζει στην Κούβα από τον Μάιο του 2013.

Τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου αυτού των κατασκόπων εκτίουν βαρύτερες ποινές: ο Χεράρδο Ερνάντες δις ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη, ο Ραμόν Λαμπανίνο 30 χρόνια κάθειρξη και ο Αντόνιο Γκερέρο 21 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη.

Σύμφωνα με έναν ακόμη εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής σωφρονιστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, τον Κρις Μπερκ, ο Γκονσάλες βγήκε από τη φυλακή λίγο πριν από τις 04:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας).