Ο Ανατόλι Μοχίλιοφ, πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, κάλεσε σήμερα να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να «επιλυθεί ειρηνικά» η κρίση, λίγη ώρα αφού μια ομάδα φιλορώσων διαδηλωτών έθεσε υπό τον έλεγχό του το κτίριο του κοινοβουλίου στη Συμφερόπολη.

«Ζητώ από τον λαό να επιδείξει ψυχραιμία, πρέπει να αποφευχθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις, διεξάγονται διαπραγματεύσεις, πρέπει όλα να διευθετηθούν ειρηνικά μέσω των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Μοχίλιοφ στους δημοσιογράφους.

Συνοδευόμενος από περίπου 15 βουλευτές, ο Μοχίλιοφ εισήλθε στο κοινοβούλιο, όπου μπόρεσε να συζητήσει με τα μέλη της ομάδας που το κατέλαβαν νωρίς σήμερα το πρωί όπως και την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, υψώνοντας τη ρωσική σημαία προτού αποχωρήσουν.

«Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν παρά περίπου δεκαπέντε άνθρωποι, μας συμπεριφέρθηκαν καλά, αλλά είναι οπλισμένοι. Πιστεύω ότι είναι Σλάβοι», σημείωσε ο Μοχίλιοφ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα όταν οι άνδρες κατέλαβαν τα κτίρια αυτά.

«Έχουμε πληροφορίες για την παρουσία τεθωρακισμένων έξω από την πόλη, δεν γνωρίζουμε τίποτε για αυτά, αλλά δεν κινούνται, δεν κατευθύνονται προς το κέντρο της πόλης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας.

Ο πρόεδρος της συνέλευσης που εκπροσωπεί τους Τάταρους της Κριμαίας, μια μουσουλμανική κοινότητα που είναι φίλα προσκείμενη στη νέα ηγεσία στο Κίεβο, κάλεσε επίσης τους κατοίκους να επιδείξουν ψυχραιμία και να αποφύγουν οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά δημοσίως.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο εναντίον οποιασδήποτε «στρατιωτική επίθεση» λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια.

«Απευθύνομαι προς τη διοίκηση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας: όλοι οι στρατιωτικοί οφείλουν να παραμείνουν στη ζώνη που προβλέπεται από τις συμφωνίες. Κάθε κίνηση ένοπλης στρατιωτικής μονάδας θα θεωρηθεί στρατιωτική επίθεση», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος ενώπιον του κοινοβουλίου.

Από την πλευρά της η Ρωσία διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Ουκρανία και οι οποίες αφορούν τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την προειδοποίηση του Κιέβου κατά οποιασδήποτε προσπάθειας επέμβασης στη χώρα και την ώρα που στην Κριμαία σημειώνονται ταραχές.

«Όσον αφορά τις δηλώσεις σχετικά με τις παραβιάσεις από τη Ρωσία των συμφωνιών για τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, δηλώνουμε ότι σε μια δύσκολη κατάσταση όπως η τρέχουσα, ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα εφαρμόζει αυστηρά τις εν λόγω συμφωνίες», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Η μετακίνηση κάποιων τεθωρακισμένων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας έγινε βάσει των συμφωνιών και δεν απαιτούσε καμία έγκριση», πρόσθετε η ανακοίνωση.