Από το 2003, οπότε και ξεκίνησαν να λειτουργούν το Δικαστήριο της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, έχουν ασκηθεί διώξεις για περίπου 240 υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, ενώ άλλες 1200 υποθέσεις αυτού του τύπου παραμένουν στο “συρτάρι” αναμένοντας τη σύνταξη κατηγορητηρίου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που παρουσίασε, σήμερα, στο Σαράγεβο η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της αποστολής Φλέτσερ Μπάρτον δήλωσε ότι η αποστολή έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει την καταγραφή των εγκλημάτων πολέμου, με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα και την ενδυνάμωση της διαδικασίας συμφιλίωσης.

Από το 2004, η αποστολή του ΟΑΣΕ στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη έχει παρακολουθήσει περίπου 340 δικαστικές συνεδριάσεις που αφορούσαν δίκες για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στα δικαστήρια της Βοσνίας- Ερζεργοβίνης.

Κύριος στόχος της αποστολής σ’ αυτόν τον τομέα είναι να δώσει μια αντικειμενική και ακριβή εκτίμηση για την ικανότητα του δικαστικού συστήματος της χώρας να χειρίζεται τέτοιου είδους υποθέσεις με αποτελεσματικό τρόπο και στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 2008, οι αρχές της Βοσνίας υιοθέτησαν μια κρατική στρατηγική που στόχο είχε τη μεταφορά των λιγότερο περίπλοκων υποθέσεων των δικαστικών αρχών, σε επίπεδο οντοτήτων, προκειμένου να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες σε υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, εκτιμάται πως η στρατηγική αυτή δεν εφαρμόζεται με ικανοποιείται ρυθμό.