Η Βοσνία- Ερζεγοβίνη τους τελευταίους 12 μήνες απέκτησε πέντε νέους πολυεκατομμυριούχους παρά το γεγονός ότι είναι αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νεζάβισνε Νόβινε» της Μπάνια Λούκα.

Οι πέντε νέοι πολυεκατομμυριούχοι διαθέτουν περιουσία πάνω από 30 εκατ. δολάρια, αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία από τη διεθνή εταιρεία «Wealth-X» από τη Σιγκαπούρη που ειδικεύεται στη συλλογή στοιχείων για τις οικονομικές ελίτ σε όλο τον κόσμο.

«Στη Βοσνία ζουν 90 πολυεκατομμυριούχοι, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά πέντε άτομα ή σε ποσοστό 5,9% το 2012. Το κεφάλαιο που διαθέτουν εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 9 δισ. δολάρια», υποστήριξε ο Φάουζι Αχμάντ, διευθυντής επικοινωνίας της «Wealth-X».

Τα ονόματα των πλουσίων και ο τρόπος με τον οποίο απέκτησαν περιουσία παραμένει άγνωστος, αλλά ο αναλυτής του Επιμελητηρίου Εξωτερικού Εμπορίου της Βοσνίας, Ίγκορ Γκάβραν θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάτι περίεργο, επειδή πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο σε κράτη όπως η Βοσνία.

«Είναι χαρακτηριστικό για χώρες όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με ημι-δημοκρατικά και μη δημοκρατικά συστήματα. Οι υπερβολικά πλούσιοι είναι ολοένα και περισσότεροι, όπως είναι ολοένα και περισσότεροι οι υπερβολικά φτωχοί και η μεσαία τάξη χάνεται. Είναι πολύ εύκολο να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ένας αριθμός των πλουσίων απέκτησε περιουσία με παράνομο τρόπο», ανέφερε ο κ. Γκάβραν.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που εφαρμόζει η εταιρεία «Wealth-X», κάθε άτομο, η περιουσία του οποίου ξεπερνά τα 30 εκατ. δολάρια ανήκει στην κατηγορία των πολυεκατομμυριούχων. Στην περιουσία συνυπολογίζονται μετρητά χρήματα, ακίνητα, έργα τέχνης, αεροπλάνα, ελικόπτερα, πολυτελή αυτοκίνητα και μετοχές.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με βάση την αύξηση του αριθμού των πλουσίων είναι πολύ κοντά στη Σερβία, η οποία με 100 πολυεκατομμυριούχους καταλαμβάνει την 29η θέση στην Ευρώπη.

Κορυφαία θέση από τις χώρες της περιοχής καταλαμβάνει η Κροατία, η οποία με 280 πολυεκατομμυριούχους βρίσκεται στην 23η θέση στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Εκτός από τις τρεις χώρες, καμία άλλη πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας δεν έχει τόσο μεγάλο αριθμό πλουσίων, ούτε η αναπτυγμένη Σλοβενία που είναι εδώ και πολλά χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Η χώρα της Ευρώπης με τους περισσότερους πολυεκατομμυριούχους είναι η Γερμανία, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βρετανία και στην τρίτη η Ελβετία, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.