Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Ζαν Καστέξ ορίσθηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο 55χρονος Ζαν Καστέξ, απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών, προέρχεται από την γαλλική δεξιά, έχει υπηρετήσει σε ανώτατες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις.

Στις δημοτικές εκλογές του 2020 επανεξελέγη δήμαρχος της πόλης Πραντ (Ανατολικά Πυρηναία) με το 76% των ψήφων.

Στις 2 Απριλίου 2020 επιφορτίσθηκε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ με την εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 στην Γαλλία.

Ο Εντουάρ Φιλίπ υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον Εμανουέλ Μακρόν, μετά από συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Ηλυσίων.

Γαλλία: Ο Εντουάρ Φιλίπ δεν θα ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος, η σύνθεση του οποίου θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών

Νωρίτερα, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, είχε γίνει γνωστό ότι ο Εντουάρ Φιλίπ δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης της Γαλλίας, ενώ και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του εμφανίζονταν πεπεισμένοι για την αποχώρησή του.

«Υπερήφανος για τις 1145 ημέρες του EPhilippePM και ευχαριστώ τον EmmanuelMacron που τον εμπιστεύθηκε!», έγραψε στο Twitter ο ευρωβουλευτής Ζιλ Μπουαγιέ, στενός φίλος και συνεργάτης του Εντουάρ Φιλίπ.

Ο Εντουάρ Φιλίπ, πρωθυπουργός πιο δημοφιλής από τον Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προέρχεται από την δεξιά και δεν εντάχθηκε ποτέ στο κόμμα La Republique en Marche του προέδρου Μακρόν.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες και πάντως πριν από την Τετάρτη, οπότε και είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν.