Το άγαλμα ενός ημίγυμνου άντρα υπνοβάτη έχει διχάσει ένα αμερικανικό κολλέγιο θηλέων.

Ο «Υπνοβάτης» είναι το προσωνύμιο που έχει δοθεί στο άγαλμα που δημιούργησε ο καλλιτέχνης Tony Matelli και απεικονίζει έναν άντρα με τα χέρια στον αέρα, ο οποίος φοράει μόνο το εσώρουχό του.

Το μήκος του είναι 2 μέτρα, είναι κατασκευασμένο από fibreglass και αποτελεί μέρος μιας έκθεσης στο μουσείο του κολεγίου.

Σχεδόν 300 υπογραφές έχουν ήδη συγκεντρωθεί με αίτημα την απομάκρυνση του επίμαχου έργου, όπως αναφέρει η βρετανική Mirror.

Η συγκέντρωση υπογραφών ξεκίνησε από τις Lauren Walsh και Zoe Magid, οι οποίες λένε πως το άγαλμα «έχει γίνει πηγή ανησυχίας, φόβου και προκαλεί σκέψεις σχετικά με σεξουαλική παρενόχληση για ορισμένα μέλη της κοινότητάς μας».

«Ενώ μπορεί να φαίνεται χιουμοριστικό ή προκλητική για ορισμένους, ο “υπνοβάτης” έχει ήδη γίνει μια πηγή υπερβολικού στρες για έναν αριθμό μαθητριών του Wellesley College, η πλειοψηφία των οποίων ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στην πανεπιστημιούπολη».

Παρά το διχασμό, ο Matelli εμφανίζεται χαρούμενος με τις αντιδράσεις. «Μιλούσα με τον επιμελητή της έκθεσης και το βοηθό μου σήμερα το πρωί και λέγαμε “Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένα έργο τέχνης συζητήθηκε τόσο πολύ και τράβηξε τόση προσοχή;”, δήλωσε ο καλλιτέχνης στη Boston Globe.