Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ δήλωσε σήμερα ότι ξένα συμφέροντα και «εξτρεμιστικά ταραχοποιά στοιχεία» που συνδέονται με ομάδες όπως η Antifa έχουν επιδιώξει να διευρύνουν τις διαιρέσεις στην αμερικανική κοινωνία μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.

«Έχουμε δει αποδείξεις ότι η Αντίφα και άλλες παρόμοιες εξτρεμιστικές ομάδες, καθώς και παράγοντες διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων έχουν εμπλακεί στην υποκίνηση και τη συμμετοχή σε βίαιη δραστηριότητα», δήλωσε ο Μπαρ σε συνέντευξη Τύπου.

«Βλέπουμε επίσης ξένους παράγοντες να παίζουν ρόλους από όλες τις πλευρές» είπε.

Ο υπουργός τόνισε ότι ομοσπονδιακοί πράκτορες έχουν πραγματοποιήσει 51 συλλήψεις μέχρι στιγμής για κατηγορίες που αφορούν βίαιη δραστηριότητα.

Πρόσθεσε ότι 114 αξιωματικοί επιβολής του νόμου τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον και 22 νοσηλεύτηκαν.

Οι αρχές ερευνούν επτά πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια βίαιων ταραχών στην Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο και ένα άτομο συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, δήλωσε η Ρεγκίνα Λομπάρντο, εκτελούσα χρέη διευθύντριας της αμερικανικής Διεύθυνσης Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών.

Ανήσυχος για εξάπλωση του ιού στις διαδηλώσεις, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε σήμερα πως οι μέρες και νύχτες διαδηλώσεων στην Πολιτεία μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ μπορεί να επιταχύνουν την εξάπλωση του κορονοϊού και προέτρεψε τους διαδηλωτές να εξεταστούν.

«Δεν είμαι φοβητσιάρης, κοιτάζω απλώς τους αριθμούς», δήλωσε ο Κουόμο, σημειώνοντας ότι περίπου 30.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις στην Πολιτεία. «Πολλοί φορούν μάσκες. Αλλά δεν υπάρχει κοινωνική απόσταση. Η αστυνομία είναι στο πρόσωπό τους… Εάν βρεθήκατε σε μια διαδήλωση, κάντε ένα τεστ, σας παρακαλώ».

Αξιωματούχοι στο Σικάγο αυτήν την εβδομάδα εξέφρασαν παρόμοια ανησυχία και ζήτησαν από τους διαδηλωτές να μπουν μόνοι τους σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Στην καθημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Κουόμο αφιέρωσε χρόνο για να εκφράσει τη συμπάθειά του στις διαδηλώσεις, αποκαλώντας δολοφονία τον θάνατο του Φλόιντ στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη, ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση, ενώ είπε: «Συμμερίζομαι την οργή».

«Είναι μια μεταφορά για τον συστηματικό ρατσισμό και την αδικία που έχουμε δει», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά από διαδηλώσεις όχι μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά και στις πόλεις Μπάφαλο, Άλμπανι, Ρότσεστερ και Συρακούσες, ο κυβερνήτης ανέφερε ότι η Πολιτεία θα τηρήσει μια «συμβολική στιγμή» σιγής στις 14:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας) ως ένδειξη θλίψης και κατανόησης.

«Αυτή είναι μια αδικία που δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ», είπε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Κουόμο δήλωσε ότι η ανησυχία του για εξάπλωση του ιού κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων δεν θα εμποδίσει το άνοιγμα σε περιφερειακό επίπεδο της Πολιτείας, το οποίο πρόκειται να επιτρέψει στη Νέα Υόρκη να ανοίξει τη Δευτέρα για περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα. Μια δεύτερη φάση, την οποία ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο είπε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον Ιούλιο, θα περιλαμβάνει άνοιγμα υπαίθριων χώρων εστίασης.

Με περισσότερα άτομα που φορούν καλύμματα προσώπου, η Πολιτεία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην τιθάσευση της εξάπλωσης, όπως αντικατοπτρίζεται στη μείωση του ποσοστού των ατόμων που διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό τις τελευταίες έξι εβδομάδες, σε 2% από 26%, επισήμανε ο κυβερνήτης.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19 συνέχισε επίσης να μειώνεται, συμπλήρωσε.