Σε έκθεση που δημοσίευσε η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης σημειώνεται πως ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος με πολυεθνική δράση χρησιμοποιούν την Βουλγαρία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε τη Σόφια να βελτιώσει το νομικό πλαίσιο στη χώρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όσον αφορά το ξέπλυμα χρήματος προέρχεται από πολυεθνικές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που χρησιμοποιούν το βουλγαρικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για να τοποθετούν και να κρύβουν πόρους που έχουν αποκτήσει αλλού, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής.

Οι βουλγαρικές αρχές πρέπει να συμπεριλάβουν στο αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος την πειρατεία, την χειραγώγηση της αγοράς, καθώς και την αθέμιτη χρήση εμπιστευτικής πληροφόρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και να λάβουν υπόψη τους την διάσταση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τονίζεται στην έκθεση.

Παρόλο που η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι βουλγαρικές αρχές έχουν εκδώσει μία σειρά από τελεσίδικες καταδίκες εμπλεκομένων σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, τονίζεται ότι πρέπει να αρχίσουν να επιβάλλουν ποινικές κυρώσεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σε νομικά πρόσωπα.

Στην έκθεση της MONEYVAL παρατηρείται ακόμη ότι, παρόλο που η βουλγαρική νομοθεσία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μέτρων για κατασχέσεις προϊόντων εγκλήματος, η συνολική αξία των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, σε σύγκριση με την οικονομική ζημία που προκάλεσαν οι εν λόγω εγκληματικές δραστηριότητες.