Στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα στον πλανήτη λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καταγράφηκαν 1.255 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, κατά την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ χθες Πέμπτη.

Συνολικά, ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται σε 94.661 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.576.542 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (+25.582 μολύνσεις από τις 20:30 της Τετάρτης ως την ίδια ώρα χθες [τοπική ώρα· 03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας]).

Βραζιλία: Οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 20.000

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το όριο των 20.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καθώς καταγράφηκαν 1.188 νέα θύματα της COVID-19 σε 24 ώρες, αριθμός άνευ προηγουμένου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Μακράν η χώρα της Λατινικής Αμερικής που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα, η Βραζιλία γνωρίζει τις τελευταίες ημέρες ταχεία άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης, καθώς πλέον καταγράφει συνολικά 20.047 θανάτους λόγω της COVID-19 και 310.087 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Επιστήμονες τονίζουν πως οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ υποτιμημένοι.

Η Βραζιλία απέχει πλέον μόλις μερικές χιλιάδες κρούσματα από το να ξεπεράσει αυτά που επιβεβαιώνονται στη Ρωσία, τη χώρα που κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ.

Μεξικό: 420 θάνατοι και 2.973 κρούσματα σε 24 ώρες

Οι μεξικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι κατέγραψαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 420 νέους θανάτους ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 — τέσσερις λιγότερους από το θλιβερό ρεκόρ που σημειώθηκε την προηγουμένη — και 2.973 ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που έχουν ανακοινώσει ως εδώ.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έφθασε τους 6.510 νεκρούς επί συνόλου 59.567 κρουσμάτων μόλυνσης. Στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας τονίζουν εδώ και καιρό πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί χωρίς αυτό να έχει διαγνωστεί στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Αργεντινή: Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 κατέγραψαν αλματώδη αύξηση στην Αργεντινή και έφθασαν τα 648 μέσα σε 24 ώρες, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο ημερήσιο απολογισμό των τελευταίων δύο εβδομάδων, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Το 90% των μολύνσεων εντοπίστηκε στο Μπουένος Άιρες και την πυκνοκατοικημένη περιφέρειά του, όπου συνολικά ζουν 14 εκατομμύρια κάτοικοι.

Προχθές Τετάρτη είχαν καταγραφεί 474 νέα κρούσματα μόλυνσης, αριθμός που βρισκόταν κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών αλλά ήταν πολύ υψηλότερους των περίπου 300 που εντοπίζονταν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 έχει φθάσει τους 416 αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, την 4η Μαρτίου. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 είναι πλέον 9.918. Εξ αυτών, 3.032 έχουν ιαθεί.

Επιδημιολόγοι αποδίδουν τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στο γεγονός ότι ο κορονοϊός διασπείρεται πλέον σε φτωχογειτονιές και παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας και των προαστίων της, όπου ζουν περίπου 350.000 άνθρωποι. Σε πολλά από αυτά νοικοκυριά δεν υπάρχει καν τρεχούμενο νερό, ενώ δεν τηρούνται τα μέτρα περιορισμού που αποφασίστηκε να επιβληθούν σε εθνικό επίπεδο πριν από 64 ημέρες.

Η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού σε όλη την Αργεντινή, το γεγονός ότι ανοίγουν σταδιακά ορισμένα εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείτο ως τώρα απολύτως αναγκαία, συνέβαλε επίσης στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Ισημερινός: 51 θάνατοι και 452 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες 51 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 452 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν ότι ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει τους 2.939 νεκρούς επί συνόλου 35.306 κρουσμάτων μόλυνσης.

Ωστόσο ο πραγματικός απολογισμός μάλλον είναι πολύ βαρύτερος. Οι αρχές παραδέχονται πως άλλοι 1.880 θάνατοι πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19, πράγμα που δεν έχουν επιβεβαιώσει, στοιχείο που σημαίνει πως ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα ενδέχεται να πλησιάζει τα 5.000.

Επίκεντρο της πανδημίας είναι η νοτιοδυτική επαρχία Γουάγιας, όπου καταγράφονται 1.284 θάνατοι επί συνόλου 13.482 κρουσμάτων μόλυνσης. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι συγκεντρωμένοι στην πρωτεύουσα της επαρχίας, τη Γουαγιακίλ, οικονομική πρωτεύουσα: επισήμως, τα κρούσματα μόλυνσης σε αυτή είναι 9.392.

Παρ’ όλ’ αυτά η Γουαγιακίλ, όπως και άλλες πόλεις, άρχισε προχθές Τετάρτη να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού για να υπάρξει σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Γερμανία: 27 θάνατοι εξαιτίας και 460 κρούσματα σε 24 ώρες

Άλλοι 27 άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 στη Γερμανία το προηγούμενο 24ωρο, ενώ εντοπίστηκαν 460 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, βάσει της καταμέτρησης του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ως σήμερα ανέρχεται σε 8.174 νεκρούς επί συνόλου 177.212 κρουσμάτων μόλυνσης, κατά την ίδια πηγή.

Τόσο ο αριθμός των θανάτων όσο και αυτός των μολύνσεων παρουσιάζουν σημαντική μείωση σε σύγκριση με τα στοιχεία που κατέγραφε το ινστιτούτο, το οποίο είναι ειδικευμένο στην αντιμετώπιση λοιμωδών ασθενειών, την προηγουμένη (57 θάνατοι, 745 κρούσματα).

Κίνα: Μόλις 4 κρούσματα σε 24 ώρες

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ενημερώθηκε για τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, δύο εκ των οποίων ήταν «εισαγόμενα» — κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν εντοπίζονται άνθρωποι που έχουν μολυνθεί μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό — και εντοπίστηκαν στην επαρχία Σετσουάν.

Τα δύο κρούσματα εγχώριας μετάδοσης αναφέρθηκαν από τις υγειονομικές αρχές στην επαρχία Τζιλίν, διευκρινίζει το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας της Κίνας.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο.

Βάσει των νεότερων δεδομένων, επισήμως ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην χώρα όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά, τον Δεκέμβριο του 2019, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 82.971 κρουσμάτων μόλυνσης.