Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να μην επιβληθούν όροι και περιορισμοί για την είσοδο στη χώρα ξένων και Σέρβων υπηκόων. Συγκεκριμένα, στην σημερινή συνεδρίαση της κυβέρνησης υιοθετήθηκε το πρωτόκολλο που θα ισχύσει στις συνοριακές διαβάσεις για την είσοδο στη χώρα όπου αναφέρεται ότι δεν θα απαιτείται βεβαίωση για αρνητικό PCR τεστ για τον κορονοϊό ούτε θα επιβάλλεται καραντίνα 14 ημερών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από την ημέρα που θα ανοίξουν τα σύνορα η είσοδος στη χώρα θα είναι ελεύθερη για όλους. Η μόνη διαφορά με την ισχύουσα πριν της πανδημίας κατάσταση είναι ότι οι συνοριακές αρχές θα προειδοποιούν όσους εισέρχονται στο έδαφος της Σερβίας για την υγειονομική κατάσταση στη χώρα και θα γίνονται συστάσεις για τον τρόπο συμπεριφοράς.

Την 1η Ιουνίου αναμένεται η Σερβία να ανοίξει τα χερσαία σύνορα με τέσσερις γειτονικές χώρες: την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πτήσεις για το εξωτερικό από το αεροδρόμιο «Nikola Tesla» στο Βελιγράδι. Τρεις πτήσεις είχαν προορισμό την Ζυρίχη και δύο την Φρανκφούρτη. Από την Κυριακή, όπως ανακοινώθηκε, θα αρχίσουν και οι πτήσεις για Λονδίνο και Βιέννη.

Ανοίγει τα σύνορα της η Αλβανία

Η Αλβανία θα ανοίξει ξανά τα σύνορά της αυτό τον μήνα και θα προετοιμαστεί να υποδεχθεί τουρίστες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα στο κοινοβούλιο, με τη χώρα να μην έχει ανακοινώσει επιπλέον θανάτους από τον νέο κορονοϊό για περισσότερες από τρεις εβδομάδες.

«Σας λέω ότι τον Μάιο η Αλβανία θα ανοίξει πλήρως, τα σύνορα θα ανοίξουν. Πρόκειται να προετοιμαστούμε για την τουριστική περίοδο», ανακοίνωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Ο τουρισμός, μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία στην βαλκανική χώρα που απασχολεί άμεσα 90.000 άτομα και έμμεσα 200.000, είναι ένας από τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας.

«Αν έρθει ένα δεύτερο κύμα, θα είναι πολύ πιο οδυνηρό από αυτό που ξεπεράσαμε. Θα το αντιμετωπίσουμε με την ίδια σοβαρότητα», πρόσθεσε ο Ράμα.

Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας εξακολουθεί να ισχύει στην χώρα, αλλά έχουν αρθεί ορισμένοι περιορισμοί. Οι μαζικές συναθροίσεις συνεχίζουν να απαγορεύονται και οι δημόσιες συγκοινωνίες να μην λειτουργούν και οι πολίτες δεν μπορούν να φύγουν από τέσσερις κόκκινες ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας των Τιράνων.

Με μόλις πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 167 άτομα νοσούν σήμερα από την Covid-19, που έχει σκοτώσει 31 Αλβανούς και μολύνει συνολικά 969.

Από τους 14 ανθρώπους που νοσηλεύονται, τρεις βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.