Σημαντικά ζητήματα έχει δημιουργήσει στο οικοδόμημα των ΗΠΑ ο κορονοϊός, όχι μόνο από υγειονομικής άποψης, αλλά και σε άλλους κρίσιμους τομείς για τη χώρα, όπως ο οικονομικός. Ωστόσο, παρά τα πολλά θέματα που πρέπει να λυθούν, υπάρχει μια αισιόδοξη τάση για την πιθανή ανάκαμψη.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που πραγματοποίηση η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, η οποία τόνισε χθες (20/04) ότι οι διαπραγματευτές των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών ήρθαν «επί της αρχής» σε μία συμφωνία για το επόμενο πακέτο βοήθειας κατά των οικονομικών συνεπειών εξάπλωσης της COVID-19.

Το αναφερόμενο πακέτο αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη χορήγηση περισσότερης βοήθειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ θα προωθηθεί στο Κογκρέσο, μέσα στην εβδομάδα.

Σε μία συνέντευξή της στο CNN, η Πελόζι δήλωσε πως οι διαπραγματευτές διεξάγουν ακόμη συνομιλίες για το «τελικό κείμενο» και συμπλήρωσε: «Αισθάνομαι πολύ αισιόδοξη και γεμάτη ελπίδα ότι θα έχουμε συμφωνία σήμερα (χθες, Δευτέρα) το βράδυ».

Διάθεση αρχικού ποσού 2,9 δισ. δολαρίων προς τις αεροπορικές εταιρίες

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι διέθεσε ποσό 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια πρώτη βοήθεια για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους σε 54 μικρές και σε δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρίες.

Επίσης, ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση βοήθειας σε έξι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δίνει αρχικά στις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες το 50% της βοήθειας και το υπόλοιπο 50% με μια σειρά πληρωμών. Συνολικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαθέτει στις αεροπορικές εταιρείες κεφάλαια 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη του κόστους μισθοδοσίας τους.

Οι αεροπορικές εταιρίες πρέπει να πληρώσουν το 30% του ποσού μέσω χαμηλότοκων δανείων, ενώ θα πρέπει να διαθέσουν στο υπουργείο των Οικονομικών εγγυήσεις που αντιστοιχούν στο 10% του ποσού δανειοδότησης.

Η Ουάσιγκτον απέρριψε χρήματα από τη Νότια Κορέα

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε χθες ότι απέρριψε ένα ποσό χρημάτων που πρόσφερε η Νότια Κορέα, ανταποκρινόμενη στην απαίτησή του ότι η Σεούλ θα πρέπει να καλύψει μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού κόστους της ανάπτυξης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα.

«Τώρα μας προσφέρουν ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων, το οποίο έχω απορρίψει», ανέφερε ο Τραμπ στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

«Υπερασπιζόμαστε ένα θαυμάσιο έθνος. Τους ζητάμε να πληρώσουν για ένα μεγάλο ποσοστό αυτού που κάνουμε. Δεν είναι δίκαιο… Το ζήτημα είναι αν θα συνεισφέρουν για την άμυνα του έθνους τους», πρόσθεσε επί του θέματος.