Ένα ρολόι που εμφανίζει το χρόνο ο οποίος απομένει για να απαλλαγεί η Πορτογαλία από το σχέδιο αρωγής της τρόικας, τον Ιούνιο του 2014, θα εγκατασταθεί στην έδρα ενός από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος, ενώ στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να παρουσιασθούν, σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν στη Λισαβόνα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας και η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, τα συμπεράσματα από τη 10η εκτίμηση του πορτογαλικού προγράμματος λιτότητας από τους επιθεωρητές της τρόικας των δανειστών.

Το ψηφιακό ρολόι που μετράει, σε γαλάζιο φόντο, τους μήνες, τις ημέρες, τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα ως «την έξοδο της τρόικας από την Πορτογαλία», αποκαλύφθηκε την Κυριακή από τον Πόρτας, πρόεδρο του δεξιού κόμματος CDS-PP, στη διάρκεια του συνεδρίου της νεολαίας του κόμματος στο Κάλντας ντα Ραΐνια (κεντρική Πορτογαλία).

«Το ρολόι θα εγκατασταθεί στη συνέχεια στην έδρα του κόμματός μας στη Λισαβόνα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του CDS-PP, μέλους του συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία.

Μετά την Ιρλανδία, η οποία έγινε χθες, Κυριακή, η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που βγήκε από ένα πρόγραμμα διεθνούς αρωγής, το CDS ελπίζει πως η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα που λαμβάνει βοήθεια και θα ξαναβρεί τη χρηματοπιστωτική αυτονομία της.

«Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για την Πορτογαλία χωρίς την τρόικα», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι’ αυτό ο Πόρτας, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως οι επιθεωρητές της τρόικας των δανειστών ολοκλήρωσαν ένα νέο έλεγχο των λογαριασμών της χώρας και τα αποτελέσματά του θα ανακοινωθούν σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Πόρτας και της υπουργού Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι η οποία θα αρχίσει στις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

Σε περίπτωση που οι επιθεωρητές δηλώσουν ικανοποιημένοι από τον έλεγχο αυτό, η Πορτογαλία θα λάβει μια νέα δόση πιστώσεων ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν άλλοι δύο τριμηνιαίοι έλεγχοι πριν από την έξοδο της Πορτογαλίας από το ύψους 78 δισ. ευρώ πρόγραμμα αρωγής, που προβλέπεται για τον Ιούνιο του 2014.