Σε 20 ανήλθαν σήμερα (16/04) τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο, από σύνολο 2.905 εργαστηριακών διαγνώσεων, όπως ανακοινώθηκε από τις Αρχές της μεγαλονήσου το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης.

«Τα δεδομένα των τελευταίων 24 ωρών μας χαροποιούν ιδιαίτερα γιατί εδραιώνουν την πεποίθηση της επιστημονικής ομάδας ότι μέρα με την μέρα η επιδημιολογική εικόνα που σχηματίζεται μπροστά μας συνάδει με τις προσδοκίες και τις στοχεύσεις μας», δήλωσε ο Λεόντιος Κωστρίκκης, ενώ ο δρ. Μάριος Λοΐζου είπε ότι «καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την εικόνα».

Με βάση τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 736, περιλαμβανομένων των δέκα, που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Συγκεκριμένα, από το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, για την εξέταση 20.000 επαγγελματιών, έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 1.742 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια και έχουν εντοπιστεί 10 κρούσματα.

Επίσης, από σύνολο 600 διαγνώσεων από τη διαδικασία ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εντοπίστηκαν 7 κρούσματα, ενώ από σύνολο 141 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων εντοπίστηκαν δύο θετικά περιστατικά.

Επιπλέον, από σύνολο 303 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία εντοπίστηκε ένα κρούσμα και από 119 δείγματα, που λήφθηκαν από πολίτες που επαναπατρίστηκαν, δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα.

Τέλος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται το ΚΥΠΕ, από το πρόγραμμα των 20.000 εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν, από το Σάββατο 11 Απριλίου και μέχρι σήμερα στις 16:00, συνολικά 4.776 εργαστηριακές εξετάσεις.

Τέσσερις ακόμη θάνατοι και 445 νέα κρούσματα στη Σερβία

Παράλληλα, στους 5.318 έφτασαν οι προσβληθέντες από τον ιό Covid-19 στη Σερβία, όπου το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν άλλα 445 νέα κρούσματα. Τέσσερις ασθενείς απεβίωσαν και έτσι ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 103. Το ποσοστό θνητότητας από τον κορονοϊό ανέρχεται στο 1,9%. Στα νοσοκομεία σήμερα νοσηλεύονται 3.511 ασθενείς εκ των οποίων οι 120 είναι διασωληνωμένοι. Από την εκδήλωση της επιδημίας εξετάστηκαν 29.472 δείγματα.

Στον χώρο της Υγείας εξετάστηκαν 6.070 γιατροί και νοσοκόμοι και βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό 593 άτομα. Όπως ανακοινώθηκε στην τακτική συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής επιδημιολόγων του αρμόδιου υπουργείου, το επίκεντρο της επιδημίας μετατίθεται στη νότια Σερβία, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται τα περισσότερα νέα κρούσματα.

Από αύριο (17/04), σε ολόκληρη τη χώρα θα επιβληθεί γενική απαγόρευση κυκλοφορίας. Από τις 17:00 η ώρα το απόγευμα της Παρασκευής και μέχρι το πρωί της Τρίτης θα απαγορεύεται η κυκλοφορία για όλους εκτός από τα παιδιά με αυτισμό και έναν γονέα.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της Πολιτείας και να παραιτηθεί από το αίτημα της για άρση των περιοριστικών μέτρων την Κυριακή του Πάσχα. Ο πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος, κάλεσε τους πιστούς να σεβαστούν τις απόψεις των επιστημόνων και να προσευχηθούν από το σπίτι τους.

Στο Κόσοβο έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 423 κρούσματα ενώ απεβίωσαν μέχρι σήμερα 11 ασθενείς.