Οι διαδηλωτές στο Κίεβο έπεισαν τα μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας να αποσυρθούν από το δημαρχείο της ουκρανικής πρωτεύουσας, το οποίο έχει καταληφθεί από το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από μία απόπειρα επιδρομής σήμερα το πρωί για την εκκένωση του χώρου.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, τα λεωφορεία των ειδικών δυνάμεων αναχώρησαν από το δημαρχείο του Κιέβου περιτριγυρισμένα από πλήθος διαδηλωτών.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε, κάλεσε «επιμόνως» την ουκρανική κυβέρνηση «να απόσχει από κάθε μορφή βίας».

«Στη θέση της απαγόρευσης των διαδηλώσεων και της εκκένωσης της Πλατείας της Ανεξαρτησίας, πρέπει να ξεκινήσει ένας πραγματικός πολιτικός διάλογος…Το Κίεβο γνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμα να βοηθήσουν», πρόσθεσε.

«Σε μία δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να απαγορεύονται έτσι απλά οι ειρηνικές διαδηλώσεις…Αυτές οι διαδηλώσεις είναι η ζωντανή έκφραση της επιθυμίας των ανθρώπων για μία ευρωπαϊκή Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μικόλα Αζάροφ δήλωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι η Ουκρανία έχει ανάγκη από 20 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκής βοήθειας για να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, ώστε να περιορισθούν οι συνέπειές της στην ουκρανική οικονομία.

«Προτείνουμε τη διευθέτηση του θέματος της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία. Έχουμε ορίσει αυτό το ποσόν κατά προσέγγιση, 20 δισ. ευρώ», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα μίας «χαμένης για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό βοήθειας», αλλά για τη δημιουργία επενδύσεων.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός διευκρίνισε επίσης ότι κατά τις συνομιλίες των επιτροπών της Ρωσίας και της Ουκρανίας οι οποίες θα διεξαχθούν στις 17 Δεκεμβρίου δεν θα συζητηθεί το θέμα της τελωνειακής ένωσης.