Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε την Τετάρτη τις ουκρανικές αρχές να αποφύγουν οποιαδήποτε προσφυγή σε «χρήση βίας κατά των απλών πολιτών», μετά την επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο για να αποκατασταθεί η πρόσβαση.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ουκρανία ανέφερε ότι «θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τις αρχές για την πρόληψη της χρήσης βίας κατά των απλών πολιτών».

Νωρίτερα, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ουκρανικής αστυνομίας κινήθηκαν συντεταγμένα σε τμήμα της πλατείας του Κιέβου, όπου οι διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία αντί να προσεγγίσει εμπορικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η αστυνομία, με τις ασπίδες και τα κράνη, μπήκε στη χιονισμένη πλατεία Ανεξαρτησίας, στην καρδιά της πρωτεύουσας, όπου οι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει τις τελευταίες 10 ημέρες, και τους απώθησε προς την άκρη χωρίς να προβεί σε καμία ενέργεια για να απομακρύνει τις σκηνές τους

Η γνωστή τραγουδίστρια Ρουσλάνα, νικήτρια του διαγωνισμού της Γιουροβίζιον, βρέθηκε στο κέντρο της πλατείας Ανεξαρτησίας, προτρέποντας την αστυνομία να μην εκτελέσει τις διαταγές και να μην βλάψει τους διαδηλωτές. Μερικοί από τους διαδηλωτές σήκωσαν τα κινητά τους τηλέφωνα στον αέρα, σαν να είχαν κεριά και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.