Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, πιθανόν ήδη από αύριο Τρίτη, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Yomiuri, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης ξεπέρασαν τα 1.000 στην πρωτεύουσα, το Τόκιο.

Ο Άμπε αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του αυτή σήμερα Δευτέρα, κατά το δημοσίευμα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δέχεται αυξανόμενη πίεση να λάβει έκτακτα μέτρα καθώς ο ρυθμός των μολύνσεων, αν και βραδύς σε σύγκριση με αυτούς σε άλλες χώρες που πλήττονται σε διεθνές επίπεδο, φαίνεται πως επιταχύνεται.

Η κυβερνήτρια του Τόκιο, η Γιουρίκο Κόικε, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα τασσόταν υπέρ της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Βάσει νόμου που αναθεωρήθηκε τον Μάρτιο ώστε να συμπεριλάβει την πανδημία του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης αν μια ασθένεια εγείρει «σοβαρό κίνδυνο» για τη ζωή των πολιτών και μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία. Η πανδημία πιστεύεται ότι ήδη μεγέθυνε τον κίνδυνο η Ιαπωνία να ολισθήσει σε ύφεση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και 85 έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Αν και οι αριθμοί αυτοί φαντάζουν χαμηλοί σε σύγκριση με τις ΗΠΑ — όπου οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 9.500 και τα κρούσματα μόλυνσης τα 335.000 — ειδικοί προειδοποιούν ότι εάν σημειωθεί έξαρση της πανδημίας, το ιαπωνικό σύστημα υγείας δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει.