Ο Ξαβιέ Μπετέλ ορκίστηκε σήμερα πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, διαδεχόμενος τον επί 18 συναπτά έτη πρωθυπουργό της χώρας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο νέος πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησής του, η οποία απαρτίζεται από Φιλελεύθερους, Σοσιαλιστές και Πράσινους, ορκίστηκαν σήμερα ενώπιον του Μέγα Δούκα Ερρίκου.

Νωρίτερα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η ομάδα του είχαν γίνει δεκτοί από το Δούκα για μια αποχαιρετιστήρια ακρόαση.

Ο Ξαβιέ Μπετέλ έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που έχει ανοιχτά παραδεχτεί ότι είναι ομοφυλόφιλος, όπως αναφέρει το Reuters, κάτι που ανοίγει το δρόμο για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Στη νέα κυβέρνηση, ο 64χρονος Σοσιαλιστής Ζαν Άσελμπορν, διατηρεί τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, την οποία κατείχε και στην κυβέρνηση του Γιούνκερ. Ο 55χρονος Πιερ Γκραμένια, εκ των Φιλελευθέρων και γενικός διευθυντής μέχρι σήμερα του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Λουξεμβούργου αναλαμβάνει, όπως προβλεπόταν, καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, ενώ ο σοσιαλιστής Ετιέν Σνάιντερ καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Χθες το βράδυ το φιλελεύθερο κόμμα DP, το σοσιαλιστικό LSAP και οι Πράσινοι επικύρωσαν τη συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία είχαν καταλήξει την Παρασκευή οι πρόεδροί τους.

Ο Γιούνκερ ήλπιζε ότι θα κέρδιζε άλλη μια θητεία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι ο Μπετέλ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία όντας στην ίδια ηλικία με τον Γιούνκερ όταν αυτός είχε αναλάβει για πρώτη φορά καθήκοντα πρωθυπουργού το 1995.

Ο δήμαρχος της πόλης του Λουξεμβούργου είχε γίνει τους τελευταίους μήνες μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες της χώρας του, ξεπερνώντας σε δημοτικότητα τον προκάτοχό του σε δημοσκόπηση που είχε δημοσιευτεί στις αρχές της χρονιάς.