Η Κρατική Δούμα κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασής της ψήφισε νόμο, ο οποίος αυστηροποιεί τις ποινικές ευθύνες για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού, θεσπίζοντας για τους παραβάτες ποινές μέχρι κάθειρξη επτά ετών.

Η νέα νομοθεσία στη Ρωσία προβλέπει για όσους λόγω αμέλειας μετέδωσαν μαζικά τον ιό χρηματική ποινή έως 1.000.000 ρουβλίων (11.500 ευρώ), στέρηση του δικαιώματος να κατέχουν αξίωμα για διάστημα έως τριών ετών και ποινή φυλάκισης έως τριών ετών.

Εάν μια παρόμοια παραβίαση των περιοριστικών όρων υπήρξε η αιτία για να προκληθεί από αμέλεια ο θάνατος ανθρώπου ή αν συνοδεύονταν από ενσυνείδητη πρόθεση με σκοπό την πρόκληση μαζικής μόλυνσης ανθρώπων, θα επιβάλλεται χρηματική ποινή έως 2.000.000 ρουβλίων (23.000 ευρώ) και ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών.

Εάν η παραβίαση επιφέρει τον θάνατο δύο ή περισσοτέρων ανθρώπων, στον παραβάτη θα μπορεί να επιβληθεί ποινή έως κάθειρξη επτά ετών.

Σερβία: 23 θάνατοι και 900 κρούσματα κορονοϊού

Η χειρότερη μέρα καταγράφηκε σήμερα στη Σερβία όσον αφορά τους θανάτους από τον κορονοϊό. Όπως αναφέρθηκε στην τακτική συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατέληξαν εφτά ασθενείς.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό έφτασε τους 23. Επιβεβαιώθηκαν επίσης 115 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας στα 900 τον συνολικό αριθμό των ατόμων που προσβλήθηκαν από τον Covid-19. Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι επιδημιολόγοι που διαχειρίζονται την κρίση δεν δέχθηκαν ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου και αποχώρησαν μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων.

Η κυβέρνηση της Σερβίας εξετάζει τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας. Όπως αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβληθεί γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας για όλο το εικοσιτετράωρο. Εν τω μεταξύ, άλλες δύο προσωρινές νοσοκομειακές δομές άρχισαν να δημιουργούνται στο Βελιγράδι.

Πρόκειται για τα κλειστά στάδια «Belgrade Arena» και το στάδιο «Pionir» τα οποία ο στρατός άρχισε να διαμορφώνει κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν ως νοσοκομεία εφόσον παραστεί ανάγκη. Ο χώρος της Διεθνούς Έκθεσης Βελιγραδίου που διαθέτει 3.000 κλίνες άρχισε από χθες να χρησιμοποιείται και ήδη νοσηλεύονται στη δομή αυτή 55 ασθενείς που παρουσιάζουν ήπια κλινική εικόνα. Ανάλογες προσωρινές νοσοκομειακές δομές έχουν δημιουργηθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις τις Σερβίας.

Επίσης, όλες οι φοιτητικές και μαθητικές εστίες στη χώρα άρχισαν να χρησιμοποιούνται ως χώροι διαμονής όλων των επαναπατρισθέντων υπηκόων της Σερβίας οι οποίοι τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 28 ημερών όταν εισέλθουν στη χώρα.

Σουηδία: Αυξάνει τους διαγνωστικούς ελέγχους

Η Σουηδία θα εγκαινιάσει ένα εθνικό σύστημα ελέγχου για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ταχείας διασποράς του κορονοϊού εστιάζοντας αρχικά στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε άλλους που υπηρετούν σε θέσεις πρώτης γραμμής, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση έδωσε εντολή σήμερα στην Αρχή δημόσιας υγείας να εκπονήσει γρήγορα μία εθνική στρατηγική για την αύξηση των ελέγχων για την covid-19», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιζαμπέλα Λέβιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. ‘Ο στόχος είναι οι έλεγχοι να επεκταθούν και σε άλλες ομάδες στις οποίες χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα».

Η Σουηδία έχει κάνει διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορονοϊό σχεδόν σε 36.000 ανθρώπους και κυρίως σε ανθρώπους που χρήζουν νοσοκομειακής νοσηλείας. Η Γερμανία υποβάλλει σε διαγνωστικό έλεγχο σχεδόν 500.000 ανθρώπους την εβδομάδα.

Ο πληθυσμός της Σουηδίας είναι περίπου 10 εκατομμύρια, ενώ της Γερμανίας είναι 84 εκατομμύρια.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαγορεύσει όλες τις επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας.