Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε σήμερα να επικρατήσει «ειρήνη» στην Ουκρανία μετά τις διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από την απόφαση του Κιέβου να απορρίψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεσμεύθηκε να φέρει «τα ευρωπαϊκά πρότυπα» στη χώρα.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, την ώρα που περίπου 4.000 άνθρωποι διαδήλωναν στο Κίεβο, ο Γιανουκόβιτς επεσήμανε ότι η απόφαση ελήφθη για οικονομικούς λόγους.

«Επιθυμώ η ειρήνη και η ηρεμία να κυριαρχήσουν στη μεγάλη ουκρανική μας οικογένεια», επισήμανε ο Γιανουκόβιτς.

«Σήμερα θα ήθελα να υπογραμμίσω το εξής: δεν υπάρχει εναλλακτική στη δημιουργία μας κοινωνίας ευρωπαϊκών προτύπων στην Ουκρανία και οι πολιτικές μου ήταν και εξακολουθούν να είναι σύμφωνες με αυτή τη γραμμή», πρόσθεσε.

«Μερικές φορές αναγκάζομαι να λάβω δύσκολες αποφάσεις και κινδυνεύω να μην είμαι κατανοητός (…) Όμως δεν κάνω ποτέ τίποτα εις βάρος της Ουκρανίας και του λαούς της, θέλω ο κόσμος να το ξέρει αυτό», υπογράμμισε ο ουκρανός πρόεδρος.

Πρόκειται για τις πρώτες επίσημες δηλώσεις του Γιανουκόβιτς μετά την ανακοίνωση της απροσδόκητη απόφασης της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα μην υπογράψει την ιστορική συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Χιλιάδες φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους πολλών ουκρανικών πόλεων τις τελευταίες ημέρες για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση αυτή, καταγγέλλοντας ότι ελήφθη υπό την πίεση της Ρωσίας, η οποία είχε σαφώς απειλήσει το Κίεβο με συνέπειες στις οικονομικές τους σχέσεις σε περίπτωση υπογραφής της.

Στο μεταξύ η φυλακισμένη επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει «απεργία πείνας επ’ αόριστον» προκειμένου να πιέσει τον αντίπαλό της να υπογράψει τη συμφωνία.

«Ως δείγμα αλληλεγγύης προς εσάς, ανακοινώνω ότι ξεκινώ απεργία πείνας επ’ αόριστον με αίτημα προς τον Γιανουκόβιτς να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ», ανέφερε η 52χρονη Τιμοσένκο σε μήνυμά της.

Αν ο «Γιανουκόβιτς δεν υπογράψει τη συμφωνία με την ΕΕ» στη διάρκεια της συνόδου Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου στο Βίλνιους «διώξτε τον από την Ουκρανία μέσω ενός ειρηνικού και συνταγματικού τρόπου», υπογράμμισε η ίδια.