Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ανακατέλαβαν θέσεις των ανταρτών στα περίχωρα του Χαλεπιού αλλά και κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, σύμφωνα με πληροφορίες από ακτιβιστές και από τα ρεπορτάζ που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της χώρας.

Η τηλεόραση έδειξε ένα βίντεο στο οποίο διακρίνονται άνδρες του τακτικού στρατού στην πόλη Τελ Χάσε, περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Χαλεπιού. Στο ρεπορτάζ η ανάκτηση αυτής της περιοχής χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα σημαντική γιατί θα βοηθήσει «στην εκδίωξη των τρομοκρατών από την περιοχή και την απελευθέρωση του αεροδρομίου» που παραμένει κλειστό από πέρσι.

Από την άλλη, ακτιβιστές εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλεια των αμάχων στο προάστιο Καλαμούν, στα βόρεια της Δαμασκού, καθώς εκεί ο στρατός με την υποστήριξη μαχητών της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας.

Δεκάδες Σύροι πρόσφυγες καταφτάνουν συνεχώς στην πόλη Αρσάαλ του ανατολικού Λιβάνου, πάνω στα σύνορα με τη Συρία, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις. Φορτηγά γεμάτα με γυναίκες και παιδιά μπήκαν στην πόλη αυτή νωρίς σήμερα το πρωί. Οι πρόσφυγες έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Μαχητικά αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησαν δύο επιχειρήσεις την Πέμπτη κοντά στην Αρσάαλ, σε μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από σουνίτες οι οποίοι στηρίζουν τους αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του Άσαντ.

Η μάχη του Καλαμούν, μιας κακοτράχαλης περιοχής ανάμεσα στη συριακή πρωτεύουσα και την επαρχία Χομς θεωρείται κρίσιμης σημασίας για το καθεστώς, σύμφωνα με τους παρατηρητές.