Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο μεγάλος νικητής της «Σούπερ Τρίτης» στις ΗΠΑ, στις ψηφοφορίες σε 14 πολιτείες για την ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς κέρδισε τουλάχιστον τις οκτώ. Η ένατη φαίνεται να είναι το Τέξας, όπου η ψηφοφορία εξελίχθηκε σε μάχη για γερά νεύρα.

Ωστόσο ο βασικός αντίπαλός του, ο Μπέρνι Σάντερς, φαίνεται να κερδίζει το μεγαλύτερο «τρόπαιο» της ημέρας, την Καλιφόρνια, και άλλες τρεις πολιτείες.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο Μπάιντεν κερδίζει 247 αντιπροσώπους στο συνέδριο των Δημοκρατικών όπου θα αναδειχθεί ο αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Μπέρνι Σάντερς φαίνεται να κερδίζει 179 αντιπροσώπους, η Ελίζαμπεθ Γουόρεν εννέα, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ οκτώ και η Τάλσι Γκάμπαρντ έναν.

Καλιφόρνια

Αντιπρόσωποι: 415

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλείται το Reuters, ο Μπέρνι Σάντερς φαίνεται να κερδίζει την πολιτεία και να αποσπά τουλάχιστον 48 αντιπροσώπους.

Η Καλιφόρνια θεωρείται πολιτεία – κλειδί λόγω των 415 αντιπροσώπων της. Ο Σάντερς φιλοδοξεί να πάρει μεγάλο προβάδισμα, ενώ ο Τζο Μπάιντεν θέλει να μείνει κοντά.

Οι κάλπες έκλεισαν αλλά πολλοί ψηφοφόροι που ήταν ήδη στην ουρά αναμενόταν να ψηφίσουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τέξας

Αντιπρόσωποι: 228

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, νικητής φαίνεται να αναδεικνύεται ο Μπάιντεν. Με ενσωματωμένο το 90% των εκλογικών κέντρων, ο Μπάιντεν φαίνεται να έχει προβάδισμα με 33% έναντι 29% του Σάντερς. Και οι δύο θα έχουν τουλάχιστον είκοσι αντιπροσώπους.

Τρίτος έρχεται ο Μάικλ Μπλούμπεργκ με ποσοστό 16%.

Βόρεια Καρολίνα

Αντιπρόσωποι: 110

Νίκησε ο Μπάιντεν και εξασφαλίζει τουλάχιστον 35 αντιπροσώπους. Ο Σάντερς αναμένεται να κερδίσει τουλάχιστον 15.

Η νίκη του Μπάιντεν αποδίδεται εν μέρει στο μεγάλο προβάδισμά του στους μαύρους ψηφοφόρους.

Βιρτζίνια

Αντιπρόσωποι: 99

Ο Μπαίντεν αναδείχθηκε εύκολα νικητής στη Βιρτζίνια κι εξασφάλισε τουλάχιστον 49 αντιπροσώπους. Ο Σάντερς θα κερδίσει τουλάχιστον 19 και η Γουόρεν έναν.

Μασαχουσέτη

Αντιπρόσωποι: 91

Κέρδισε ο Μπάιντεν και αναμένεται να αποσπάσει τουλάχιστον 22 αντιπροσώπους. Ο Σάντερς 16 και η Γουόρεν οκτώ.

Η γερουσιαστής θεωρούνταν φαβορί στην πολιτεία που εκπροσωπεί στην αμερικανική Γερουσία και μεγαλύτερη απειλή εναντίον της θεωρούνταν ο Σάντερς. Αλλά η νίκη – έκπληξη του Μπάιντεν- χωρίς να έχει ξοδέψει λεφτά και χωρίς να έχει στείλει εκεί προσωπικό – εδραίωσε τη μεγάλη βραδιά του.

Μινεσότα

Αντιπρόσωποι: 75

Κέρδισε ο Μπάιντεν και θα έχει τουλάχιστον 17 αντιπροσώπους, ενώ ο Σάντερς τουλάχιστον εννέα.

Η γεορυσιαστής Έιμι Κλομπούτσαρ αναμενόταν να έρθει πρώτη στην πατρίδα της τη Μινεσότα, αλλά τη Δευτέρα τερμάτισε την προεκλογική της εκστρατεία και τάχθηκε στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν.

Κολοράντο

Αντιπρόσωποι: 67

Κέρδισε ο Μπέρνι Σάντερς και θα έχει τουλάχιστον 11 αντιπροσώπους, ενώ από τρεις φαίνεται να κερδίζουν Μπάιντεν και Μπλούμπεργκ.

Τενεσί

Αντιπρόσωποι: 64

Κέρδισε ο Μπάιντεν και εξασφαλίζει τουλάχιστον 18 αντιπροσώπους, ενώ ο  Σάντερς έρχεται δεύτερος με οκτώ.

Αλαμπάμα

Αντιπρόσωποι: 52

Εύκολη νίκη για τον Τζο Μπάιντεν που εξασφαλίζει τουλάχιστον 17 αντιπροσώπους. Ο Σάντερς κερδίζει τρεις.

Οκλαχόμα

Αντιπρόσωποι: 37

Κέρδισε ο Μπάιντεν και θα αποσπάσει τουλάχιστον δέκα αντιπροσώπους με τον Σάντερς να αποσπά τουλάχιστον πέντε.

Η Οκλαχόμα είναι η γενέτειρα της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, δεν της εξασφάλισε όμως τη νίκη.

Αρκάνσας

Αντιπρόσωποι: 31

Ο Μπάιντεν κέρδισε την πολιτεία και τουλάχιστον επτά αντιπροσώπους, ενώ ο Σάντερς τέσσερις.

Γιούτα

Αντιπρόσωποι: 29

Ο Σάντερς αναμένεται να να κερδίσει και να εξασφαλίσει τουλάχιστον τρεις αντιπροσώπους.

Μέιν

Αντιπρόσωποι: 24

Το αποτέλεσμα παρέμενε αμφίρροπο μόλις έκλεισαν οι κάλπες, με τους Μπάιντεν και Σάντερς να δίνουν μάχη στήθος με στήθος και τη Γουόρεν να έρχεται τρίτη. Οι δύο πρώτοι θα κερδίσουν τουλάχιστον από τέσσερις αντιπροσώπους.

Βερμόντ

Αντιπρόσωποι: 16

Ο Σάντερς εξασφαλίζει 8 αντιπροσώπους και ο Μπάιντεν τέσσερις. Ωστόσο ο πρώτος εκλέγεται από τους ψηφοφόρους του Βερμόντ στο Κογκρέσο εδώ και δεκαετίες και η νίκη του χαρακτηρίζεται εύκολη.

Αμερικανική Σαμόα

Αντιπρόσωποι: 6

Ο Μπλούμπεργκ κέρδισε και αναμένεται να εξασφαλίσει τουλάχιστον τέσσερις αντιπροσώπους. Η Τάλσι Γκάμπαρντ κέρδισε έναν.

Δημοκρατικοί του εξωτερικού

Αντιπρόσωποι:13

Δημοκρατικοί που ζουν στο εξωτερικό, πολλοί που έχουν μετοικήσει μόνιμα ή δουλεύουν για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μπορούν να έχουν λόγο στη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η ψηφοφορία άρχισε την Τρίτη και θα διαρκέσει μία εβδομάδα.