Σάλο έχει προκαλέσει στην Ιαπωνία η παραβίαση του πρωτοκόλλου από ένα γερουσιαστή, ο οποίος πλέον κινδυνεύει να αποκλειστεί από μελλοντικές εκδηλώσεις στην αυτοκρατορική αυλή.

Το σφάλμα του ήταν ότι παρέδωσε στον αυτοκράτορα Ακιχίτο μια επιστολή σχετικά με την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα και στη συνέχεια αντάλλαξε μερικές κουβέντες μαζί του. Μια τέτοια επαφή παραβιάζει ευθέως το πρωτόκολλο και θεωρείται ταμπού στην ασιατική χώρα, αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που να διέπει τις επαφές με τον αυτοκράτορα.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια μιας φθινοπωρινής δεξίωσης που παρέθεσαν στις 31 Οκτωβρίου ο αυτοκράτορας Ακιχίτο και η αυτοκράτειρα Μιτσίκο στους κήπους των Ανακτόρων του Τόκιο.

Η κάμερα κατέγραψε τον 38χρονο γερουσιαστή Τάρο Γιαμαμότο να πλησιάζει τον αυτοκράτορα και να του παραδίδει επιστολή, που ήταν γραμμένη με κονδυλοφόρο, σύμφωνα με την ιαπωνική καλλιγραφία, σε παραδοσιακό χαρτί διπλωμένο κατάλληλα. Με την επιστολή ήθελε να τραβήξει την προσοχή του Ακιχίτο στις συνέπειες για την υγεία που προκάλεσε το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Μετά την παράδοση αντάλλαξε μερικές κουβέντες μαζί του.

Το γράμμα πήρε γρήγορα ένα μέλος του αυτοκρατορικού οίκου που αργότερα χαρακτήρισε την κίνηση απρεπή.

Οι παρευρισκόμενοι εξεπλάγησαν με την κίνηση αυτή, καθώς το πρόσωπο του αυτοκράτορα περιβάλλεται με ιδιαίτερο σεβασμό και είναι σχεδόν «απρόσιτο» στους κοινούς θνητούς. Η επαφή του με το λαό γίνεται μόνο κατόπιν δικής του επιλογής, όπως είχε γίνει μετά το καταστροφικό τσουνάμι του Μαρτίου του 2011, όταν είχε μεταβεί στις πληγείσες περιοχές για να συμπαρασταθεί στους υπηκόους του.

Η κίνηση του γερουσιαστή δέχτηκε κριτική από όλες τις πολιτικές πλευρές. Ο υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας Χακουμπούν Σιμομούρα, τον κατηγόρησε ότι θέλησε να «εκμεταλλευτεί πολιτικά» το Μεγαλειότατο του Θρόνου των Χρυσανθέμων. Για τον υπουργό Μεταφορών και Τουρισμού Κέιτζι Φουρούγια, ο ανεξάρτητος γερουσιαστής ενήργησε «κατά τρόπο ανάρμοστο» και ως «κοινοβουλευτικός στερείτο της κοινής λογικής». Ο γενικός γραμματέας στη Γερουσία του κυβερνώντος κόμματος PLD Μασάσι Ουάκι, ζήτησε για την ασέβεια που επέδειξε ο πολιτικός να ληφθεί απόφαση στην οποία να ζητείται να παραιτηθεί.

Από τη μεριά του, ο Τζιν Ματσουμπάρα, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι η ενέργεια του πολιτικού ήταν «ασυγχώρητη».

«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μια τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε τους κανόνες. Θα δεχτώ οποιαδήποτε απόφαση ή κρίση του κοινοβουλίου», δήλωσε ο γερουσιαστής του Τόκιο και αντιπυρηνικός ακτιβιστής, ο οποίος εντούτοις ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο γερουσιαστής δήλωσε ότι δεν θέλησε να επωφεληθεί από την παρουσία του αυτοκράτορα αλλά μόνο να τον αφυπνίσει για την κατάσταση στην περιοχή της Φουκουσίμα. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι στην επιστολή του αυτή αναφερόταν σε προβλήματα υγείας των κατοίκων της περιοχής, κυρίως των παιδιών και των εργαζομένων στον πυρηνικό σταθμό.

Δείτε βίντεο από το περιστατικό…