Το σπίτι σε προάστιο του Ντάλας, όπου ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ διανυκτέρευσε πριν την δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Φ. Κένεντι ξεκίνησε χθες να λειτουργεί ως μουσείο, ενόψει της 50ής επετείου από την δολοφονία μέσα στον Νοέμβριο.

Ο Όσβαλντ έκρυψε το τουφέκι που φέρεται ότι χρησιμοποίησε για την δολοφονία του Κένεντι στο γκαράζ του σπιτιού του ζεύγους Μάικλ και Ρουθ Πέιν σε μία μεσοαστική συνοικία στο Ίρβινγκ του Τέξας.

Από τότε που έγινε γνωστή η πληροφορία αυτή συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών κι έτσι οι αρχές του Ίρβινγκ αποφάσισαν να αγοράσουν το σπίτι το 2009 και να το αποκαταστήσουν ώστε να επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν το 1963, εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Η σύζυγος του Όσβαλντ Μαρίνα γνώρισε την Ρουθ Πέιν σε πάρτι για Ρώσους μετανάστες νωρίτερα το 1963 κι έγιναν καλές φίλες. Η Πέιν φιλοξένησε την Μαρίνα όταν ο Όσβαλντ έψαχνε για δουλειά στη Νέα Ορλεάνη και ξανά όταν η Μαρίνα ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί της. Τότε ο Όσβαλντ διέμενε κοντά στη δουλειά του στο κέντρο του Ντάλας και περνούσε τα σαββατοκύριακα με την Μαρίνα στο σπίτι των Πέιν. Ξαφνικά, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, το απόγευμα πριν από την δολοφονία, εμφανίστηκε στο σπίτι των Πέιν.

Η 81 ετών σήμερα, Ρουθ Πέιν, η οποία ζει στην Καλιφόρνια, λέει ότι δεν κατάλαβε κάτι ανησυχητικό εκείνο το απόγευμα ή το επόμενο πρωί και ότι πληροφορήθηκε για την δολοφονία, μαζί με την Μαρίνα, από την τηλεόραση.