Την νύχτα της 5ης Νοεμβρίου, οι Βρετανοί γιορτάζουν την επέτειο της Συνωμοσία της Πυρίτιδας , ή αλλιώς τη νύχτα του Γκάι Φωκς.

Το όνομα ίσως να μην σας θυμίζει τίποτα. Σίγουρα όμως η μάσκα των Anonymous σας είναι γνωστή. Είναι μία μάσκα που μοιάζει με τον πραγματικό «τρομοκράτη» του 16ου αιώνα,Γκάι Φωκς, που η ιστορία του έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από το κόμικ και την ταινία V for Vendetta.

Ο Γκάι Φωκς (αγγλ. Guy Fawkes, 13 Απριλίου 1570 – 31 Ιανουαρίου 1606), γεννήθηκε στο Γιορκ και ήταν Άγγλος στρατιώτης και μέλος μιας ομάδας Kαθολικών συνωμοτών, οι οποίοι οργάνωσαν τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας.

Το σχέδιο περιλάμβανε την απόπειρα δολοφονίας του Βασιλιά Ιάκωβου Α’ της Αγγλίας, της οικογένειάς του και των μελών της αριστοκρατίας, με την ανατίναξη του Παλατιού του Γουέστμινστερ, που στέγαζε το Βρετανικό Κοινοβούλιο, στις 5 Νοεμβρίου 1605, σαν αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α’ και στα σκληρά μέτρα του προτεστάντη βασιλιά απέναντι στους Καθολικούς.

Το σχέδιο ανατίναξης του κοινοβουλίου όμως, ξεσκεπάστηκε πριν την ολοκλήρωση του σχεδίου: ο Γκάι Φωκς κι οι συνεργάτες του πέρασαν από ανακρίσεις με βασανιστήρια, και έπειτα από δίκη καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν για προδοσία και απόπειρα δολοφονίας.

Στην Βρετανία και σε ορισμένες άλλες χώρες η επέτειος αυτής της αποτυχημένης απόπειρας γιορτάζεται στις 5 Νοεμβρίου σαν “Νύχτα του Γκάι Φωκς” (Guy Fawkes Night ή Bonfire Night), με πυροτεχνήματα και συνθήματα όπως «Remember, remember, the fifth of November».

Τα τελευταία χρόνια, η «μάσκα της εκδίκηση» έχει γίνει το σύμβολο των ακτιβιστών παγκοσμίως και σήμα κατατεθέν της διεθνούς ομάδας χάκερ Anonymous.