Εξηγήσεις απαιτεί η Κίνα από τις ΗΠΑ ύστερα από δημοσίευμα αυστραλιανής εφημερίδας, που αναφέρει πως αυστραλιανές πρεσβείες, περιλαμβανομένης εκείνης στο Πεκίνο, χρησιμοποιούνταν από τις ΗΠΑ για κατασκοπευτικές δραστηριότητες.

Δημοσίευμα της Sydney Morning Herald ανέφερε ότι συλλογή πληροφοριών γίνεται σε όλες της πρεσβείες της Αυστραλίας στην Ασία, καθώς και σε άλλες διπλωματικές αποστολές, χωρίς οι περισσότεροι αυστραλοί διπλωμάτες να το γνωρίζουν.

«Η Κίνα είναι εξαιρετικά ανήσυχη σε σχέση με αυτό το δημοσίευμα και ζητεί από τις ΗΠΑ εξηγήσεις και αποσαφηνίσεις», δήλωσε κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.

«Απαιτούμε επίσης οι ξένες πρεσβείες στην Κίνα και το προσωπικό τους να σεβαστούν την Συνθήκη της Βιέννης και άλλες διεθνείς συμφωνίες και να μην εμπλέκονται σε δραστηριότητες που δεν συνάδουν με το επίπεδο ή τη θέση τους και βλάπτουν την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Κίνας», πρόσθεσε η ίδια.

Η Κίνα και η Αυστραλία έχουν συμφωνήσει στην ενίσχυση της συνεργασίας τους και θεωρούν αλλήλους ως μία αναπτυξιακή ευκαιρία, είπε η Χουά.

«Ελπίζουμε και αναμένουμε η Αυστραλία να μπορέσει να εργαστεί σκληρά μαζί με την Κίνα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Οι κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας θεωρείται ευρέως ότι διεξάγουν προηγμένης τεχνολογίας επιχειρήσεις παρακολούθησης–τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο–παρότι η κυβέρνηση διαψεύδει τις κατηγορίες ότι επιχειρεί να παρεισφρήσει σε δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών του εξωτερικού.

Η Κίνα που είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία, εξέφρασε ανησυχία στις αρχές της εβδομάδας μετά την απόφαση της νεοεκλεγείσας αυστραλιανής κυβέρνησης να τηρήσει την απαγόρευση προς την κινεζική εταιρεία Huawei Technologies να πλειοδοτήσει για την ανάληψη έργου της κατασκευής του Εθνικού Ευρυζωνικού δικτύου της Κίνας ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.