Εγκρίθηκε σήμερα από το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την ΚΕ τον επόμενο μήνα.

Το 25μελές ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΚ, του οποίου ηγείται ο επικεφαλής του κόμματος και του κράτους Σι Τζινπίνγκ, ενέκρινε το σχέδιο «Απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για διάφορα μείζονα οικονομικά θέματα περιλαμβανομένης της συνεκτικής εμβάθυνσης των μεταρρυθμίσεων».

Το Πολιτικό Γραφείο εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία δεσμεύεται να «επιταχύνει την ανάπτυξη της σοσιαλιστικής οικονομίας της αγοράς, της δημοκρατίας, της πολιτιστικής ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής αρμονίας και της προστασίας του περιβάλλοντος», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

«Πρέπει να διευκολύνουμε την εργασία, τη γνώση, την τεχνολογία, την διοίκηση και το κεφάλαιο να απελευθερώσουν τον δυναμισμό τους, να επιτρέψουμε σε όλες τις μορφές πλούτου να εξαπλωθούν και να αφήσουμε όλους τους ανθρώπους να απολαύσουν περισσότερο τους καρπούς της ανάπτυξης με δίκαιο τρόπο», ανέφερε η ανακοίνωση αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ως ημερομηνία της συνεδρίασης της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής ορίστηκε το τετραήμερο από την 9η ως την 12η Νοεμβρίου, όταν και αναμένεται να ανακοινωθούν πιο λεπτομερή μέτρα.

Σε χωριστό τηλεγράφημά του το Νέα Κίνα ανέφερε ότι η διεύθυνση προπαγάνδας του κόμματος δημοσίευσε μια «Ανθολογία του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά» για να προωθήσει το «πνεύμα του 18ου συνεδρίου του Κόμματος» στο οποίο ο Σι έγινε ο γενικός του γραμματέας, το Νοέμβριο του 2012.

Το βιβλία αυτό έχει γραφτεί για να συμβάλει στην «βαθύτερη μελέτη του πνεύματος μιας σειράς σημαντικών ομιλιών» του Σι, ανέφερε το πρακτορείο.

Ο Σι ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τα 205 τακτικά μέλη και τα 171 αναπληρωματικά μέλη της ΚΕ πρόκειται να αναπτύξουν ένα «σχέδιο συνεκτικών μεταρρυθμίσεων» και να εξετάσουν μέτρα για την επέκταση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη βελτίωση του κράτους του νόμου.

Οι εργασίες της ΚΕ τον επόμενο μήνα αναμένεται να σηματοδοτήσουν την εδραίωση της ηγεσίας του Σι και να δώσουν μερικές ενδείξεις όσον αφορά το ιδεολογικοπολιτικό του πρόγραμμα ενόψει της 10ετούς παραμονής του στο πηδάλιο του κόμματος, το οποίο έχει 85 εκατ. μέλη, και της χώρας.

Η κινεζική ηγεσία καλείται να πείσει τις ξένες επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, όπως και το 1,3 δισεκ. του πληθυσμού της Κίνας, ότι μπορεί να προασπίζεται οικονομικά συμφέροντα, να επεκτείνει τις πολιτικές και τις κοινωνικές ελευθερίες και να συμβάλει να συνεχιστεί η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Ο ετήσιος ρυθμός της ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου επιβραδύνθηκε στο 7,7% πέρυσι, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999, ενώ το 2011 είχε ανέλθει στο 9,3%.