Οι απειλές ορισμένων οργανώσεων ανταρτών σε βάρος όσων στους κόλπους της αντιπολίτευσης θα ήθελαν να μετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη Γενεύη 2 είναι «σκανδαλώδεις», δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Είναι σκανδαλώδες ότι ορισμένες από αυτές τις εξτρεμιστικές, τρομοκρατικές οργανώσεις, που πολεμούν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία αρχίζουν να εξαπολύουν απειλές και αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Οι απειλές αυτές απευθύνονται σε αυτούς που θα τολμήσουν να πάνε στη διάσκεψη της Γενεύης την οποία έχουν προτείνει η Ρωσία και οι ΗΠΑ», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Δεκαεννέα μεγάλες οργανώσεις σύρων ανταρτών απείλησαν το βράδυ του Σαββάτου ότι θα οδηγήσουν ενώπιον των δικαστηρίων όπου θα δικαστούν για «προδοσία» τους πιθανούς μετάσχοντες στη διάσκεψη της Γενεύης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αυτοί θα εκτελεστούν.

Η συριακή αντιπολίτευση, βαθιά διχασμένη όσον αφορά τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική αυτή διάσκεψη, αναμένεται να συνεδριάσει στις 9 Νοεμβρίου στην Τουρκία για το θέμα αυτό. Ζητεί εγγυήσεις ότι η διάσκεψη θα καταλήξει στην αποχώρηση του προέδρου Ασαντ, όρο που απορρίπτει κατηγορηματικά το καθεστώς της Δαμασκού.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι και η Ρωσία δέχτηκε απειλές από σύρους αντάρτες. «Προειδοποίησαν ότι οι διπλωματικές μας αντιπροσωπείες, οι διπλωμάτες μας στο εξωτερικό θα αποτελέσουν νόμιμους στόχους», τόνισε.

«Όλα αυτά είναι σκανδαλώδη, απαράδεκτα και για όλα αυτά φέρουν ευθύνη όσοι χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τις οργανώσεις αυτές της αντιπολίτευσης».