Στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι αναρριχήθηκαν σήμερα δύο ακτιβιστές της Greenpeace για να απαιτήσουν την απελευθέρωση των μελών της οικολογικής οργάνωσης τα οποία συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν στη Ρωσία πριν από έναν μήνα και πλέον.

Οι ακτιβιστές σκαρφάλωσαν στον δεύτερο όροφο του ατσάλινου πύργου ύψους 324 μέτρων, όπου έστησαν μια σκηνή και ξεδίπλωσαν ένα πανό που γράφει «Ελευθερώστε τους 30 της Αρκτικής» και «Οι ακτιβιστές στη φυλακή, το κλίμα σε κίνδυνο».

Η γαλλική αστυνομία και η πυροσβεστική τους απομάκρυνε τελικά έπειτα από τρεις ώρες, κατά την διάρκεια των οποίων ο Πύργος του Άιφελ, τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά από 25.000 ως 30.000 επισκέπτες, παρέμεινε κλειστός για το κοινό.

Η διαμαρτυρία σημειώθηκε πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό στη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα.

«Η Γαλλία πρέπει να συμπεριλάβει την απελευθέρωση των 30 στο πρόγραμμα των συνομιλιών της με τον (πρόεδρο της Ρωσίας) Βλαντίμιρ Πούτιν», ανέφερε η Γκρίνπις Γαλλίας σε μια ανακοίνωσή της.

Μέλη της Γκρίνπις προσπαθούσαν να κάνουν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας ανεβαίνοντας σε μια πετρελαϊκή εξέδρα στην Αρκτική την 18η Σεπτεμβρίου όταν οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις κατέλαβαν το πλοίο τους και συνέλαβαν τους 28 ακτιβιστές και δυο δημοσιογράφους που επέβαιναν στο σκάφος Arctic Sunrise.

Οι κατηγορούμενοι προέρχονται από 18 χώρες. Ο ένας είναι Γάλλος. Διώκονται για χουλιγκανισμό, ένα έγκλημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και επτά ετών.

Αρχικά οι εισαγγελείς τους είχαν απαγγείλει την κατηγορία της πειρατείας, ένα ιδιαίτερα βαρύ ποινικό αδίκημα, ωστόσο αργότερα απέσυραν την κατηγορία αυτή.

«Ήλθαμε εδώ για να ζητήσουμε από τη γαλλική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των 28 ακτιβιστών και των δύο δημοσιογράφων οι οποίοι παραμένουν φυλακισμένοι στη Ρωσία επί 38 ημέρες», δήλωσε ο Σιρίλ Κορμιέ, στέλεχος της Greenpeace Γαλλίας.

Παράλληλα με την διαμαρτυρία αυτή, η μη κυβερνητική οργάνωση πραγματοποίησε μια εκστρατεία στο μετρό του Παρισιού, στο οποίο αναρτήθηκαν αφίσες που απεικονίζουν τους ακτιβιστές σε ένα μικρό φουσκωτό πλάι στην τεράστια εξέδρα.

Ορισμένοι προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν σε αυτή με σχοινιά. «Είναι ισχυροί. Είμαστε αποφασισμένοι», γράφει η αφίσα.