Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε έκκληση για «συνεργασία» μεταξύ των γαλλικών και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, μετά το σάλο που ξέσπασε με την αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ είχαν υποκλέψει εκατομμύρια τηλεφωνικές συνομιλίες Γάλλων πολιτών.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι η Γαλλία έχει «ευθύνη» να πληροφορηθεί τα πάντα για τις παρακολουθήσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε επίσης να δοθούν στις γαλλικές αρχές «όλες οι πληροφορίες στις οποίες ενδέχεται να είχε πρόσβαση ο πρώην σύμβουλος» των αμερικανικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν ώστε το Παρίσι «να ενημερωθεί πλήρως» για την υπόθεση. Σύμφωνα με την Βαλό-Μπελκασέμ, ο Ομπάμα συμφώνησε με το αίτημα αυτό.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι οι επιχειρήσεις κατασκοπείας «θα πρέπει να επιβλέπονται και ότι η επίβλεψη αυτή, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να είναι ισότιμη» και για τις δύο πλευρές, τόνισε η εκπρόσωπος.

Την Δευτέρα η εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Σνόουντεν δείχνουν ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) υπέκλεψε 70,3 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις Γάλλων πολιτών μέσα σε διάστημα 30 ημερών, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Στόχος των παρακολουθήσεων δεν ήταν μόνο πρόσωπα ύποπτα για τρομοκρατικές ενέργειες αλλά επίσης επιχειρηματίες, πολιτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

Η Γαλλία αντέδρασε με οργή στην αποκάλυψη, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την πρακτική αυτή και καλώντας τον Αμερικανό πρεσβευτή για εξηγήσεις.