Πενήντα άνθρωποι ποδοπατήθηκαν χθες, Σάββατο, στον συνωστισμό που σημειώθηκε στη διάρκεια θρησκευτικής ευαγγελικής λειτουργίας σε ένα στάδιο στη βόρεια Τανζανία, όπου ιεροκήρυκες, που υπόσχονται «θαύματα» και «ευημερία», επανεμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, υπογράμμισε σήμερα αξιωματούχος της κυβέρνησης της Τανζανίας, ο Κίπι Ουαριόμπα, ο οποίος είναι επίσης επίτροπος του τομέα της πόλης Μόσι, που βρίσκεται στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρο, όπου σημειώθηκε η τραγωδία.

Ο συνωστισμός σημειώθηκε την ώρα όπου ένας λαοφιλής ιεροκήρυκας έριχνε «ιερό λάδι» στο λασπώδες έδαφος ενός ανοικτού σταδίου. Πιστοί έσπευσαν στη συνέχεια για να αγγίξουν το σημείο με την ελπίδα να γιατρευτούν από αρρώστιες, αλλά περίπου 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού ποδοπατήθηκαν στον συνωστισμό, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

«Μέχρι τώρα καταμετρήσαμε 20 θανάτους αλλά ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί γιατί υπάρχουν τραυματίες» –τουλάχιστον 16– δήλωσε ο Κίπι Ουαριόμπα.

Το πλήθος παρακολουθούσε μια τελετή προσευχών υπό την καθοδήγηση του Μπονιφάς Μουαμπόζα, που αποκαλείται ο «απόστολος» και διευθύνει ένα ευαγγελικό κίνημα που αποκαλείται «Σήκω και λάμπρυνε την Τανζανία».

«Ο απόστολος Μπονιφάς Μουαμπόζα έριξε ιερό έλαιο από μύρο στο έδαφος», είπε μια γυναίκα που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της σκηνής, η Τζένιφερ Τέμου.

Στον συνωστισμό που ακολούθησε «δεκάδες άνθρωποι έπεσαν αμέσως στο έδαφος από τον συνωστισμό, ορισμένοι σκοτώθηκαν», πρόσθεσε.

«Ήταν φοβερό, οι άνθρωποι ποδοπατήθηκαν χωρίς έλεος», δήλωσε ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Πίτερ Κιλέουο.

«Ήταν σαν ο ιεροκήρυκας να είχε ρίξει δέσμες δολάρια» και «στη συνέχεια σημειώθηκαν τόσοι θάνατοι…», πρόσθεσε.

Ο Μουαμπόζα διέφυγε μετά το περιστατικό και η αστυνομία τον κάλεσε να παραδοθεί σε τηλεοπτικό μήνυμα που απηύθυνε από την τηλεόραση. Τελικά συνελήφθη στο λιμάνι της Νταρ ες Σαλάμ σήμερα.

«Ο Μπονιφάς Μουαμπόζα επιχείρησε να διαφύγει μετά την τραγωδία, όμως αυτή την ώρα είναι στα χέρια της αστυνομίας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τζορτζ Σιμπατσαουένε σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο συνωστισμός άρχισε όταν ο ιεροκήρυκας κάλεσε το πλήθος να πατήσει το σημείο όπου είχε ρίξει το έλαιο από μύρο.

«Αυτές οι λέξεις ήταν που προκάλεσαν τους θανάτους αυτούς», είπε ο Σιμπατσαουένε. Ο ιεροκήρυξας «οφείλει να απαντήσει».

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τανζανίας Σάιμον Σίρο, ο οποίος επιβεβαίωσε τον απολογισμό των 20 θανάτων, δήλωσε ότι διεξάγεται έρευνα ώστε να πέσει πλήρες φως στην τραγωδία.

Άλλοι επτά άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσι και η αστυνομία θα εξετάσει πώς οι οργανώσεις διαχειρίζονται τις θρησκευτικές λειτουργίες όπου συμμετέχουν εκατοντάδες άνθρωποι.

«Προσευχόμαστε για αυτούς (τα θύματα), αλλά πρέπει να πω ότι ορισμένες εκκλησίες δημιουργούν προβλήματα, και θα δούμε πώς θα τις διαχειριστούμε», πρόσθεσε ο Σάιμον Σίρο.

Εδώ και κάποια χρόνια η Τανζανία βλέπει μια αύξηση στον αριθμό των ιερέων του «ευαγγελίου της ευημερίας» που υπόσχονται «θαυματουργές θεραπείες» και καθοδήγηση των ανθρώπων προς την «ευημερία».

Σε μια ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζον Μαγκουφούλι εξέφρασε την λύπη του μετά τον θάνατο των 20 ανθρώπων στο Μόσι και άλλων 20 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες στην περιοχή Λίντι αυτή την εβδομάδα.

«Λυπάμαι πραγματικά για τον θάνατο αυτών των Τανζανών σε αυτά τα δύο περιστατικά», δήλωσε ο Μαγκουφούλι.