Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στο Πεκίνο και ο κίνδυνος μόλυνσης εκεί αυξάνονται, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της πρωτεύουσας καθώς το ξέσπασμα της επιδημίας επεκτείνεται εκτός του επίκεντρου στην κεντρική πόλη Ουχάν.

Ο Πανγκ Σινγκούο, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών της πόλης του Πεκίνου, έκανε τα σχόλια αυτά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μέχρι τώρα το Πεκίνο έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο ενός ανθρώπου και 102 κρούσματα του ιού.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας έκανε έκκληση να ενισχυθεί η παραγωγή λαχανικών προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια της προσφοράς και η σταθερότητα των τιμών εν μέσω του ξεσπάσματος ενός νέου κοροναϊού.

Το υπουργείο προέτρεψε επίσης τα αγροκτήματα να αυξήσουν την παραγωγή λαχανικών που αναπτύσσονται γρήγορα προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της αγοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

 Ήπια συμπτώματα για τους 4 εργαζόμενους σε γερμανική εταιρεία

Δύο Ιάπωνες που απομακρύνθηκαν με την πρώτη πτήση τσάρτερ που αναχώρησε από την πόλη Ουχάν, το επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού στην Κίνα, έχουν συμπτώματα πνευμονίας, αλλά δεν υπάρχει ακόμη διάγνωση πως έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, δήλωσαν σήμερα εκπρόσωποι νοσοκομείων στην Ιαπωνία.

Ανάμεσα στους 206 Ιάπωνες πολίτες που απομακρύνθηκαν σήμερα αεροπορικώς από την Ουχάν για το Τόκιο, 4 επιβάτες που είχαν πυρετό ή βήχα διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο που έχει διαμορφωθεί ειδικά για τα κρούσματα του νέου κοροναϊού. Δύο παρουσίαζαν συμπτώματα πνευμονίας βάσει των εξετάσεων που τους έγιναν.

Ένας πέμπτος επιβάτης που ασθένησε αργότερα και διακομίσθηκε σε άλλο νοσοκομείο στο Τόκιο, δεν παρουσιάζει συμπτώματα του ιού, αλλά τελεί υπό παρακολούθηση.

Από τους άλλους επιβάτες ζητήθηκε να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή να μείνουν σε κοντινό ξενοδοχείο έπειτα από έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκαν, δήλωσε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γοσιχίντε Σούγκα.

Η Ιαπωνία έχει επιβεβαιώσει ότι 7 ασθενείς έχουν προσβληθεί από τον ιό, συμπεριλαμβανομένου ενός Ιάπωνα οδηγού τουριστικού λεωφορείου, ο οποίος προσεβλήθη όταν ήρθε σε επαφή με Κινέζους επισκέπτες. Αυτός ήταν το πρώτο κρούσμα που αναφέρθηκε πιθανής μετάδοσης του νέου κοροναϊού εντός της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

«Είχα κατατρομάξει που ήμουνα κολλημένος εκεί γιατί η κατάσταση αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Τακέο Αογιάμα, ένας εργαζόμενος στην εταιρεία Nippon Steel, ο οποίος επέστρεψε από την Ουχάν, στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο.

«Αισθάνομαι μεγάλη ανακούφιση τώρα που με έφεραν πίσω και πολύ γρήγορα με πτήση τσάρτερ», πρόσθεσε ο Αογιάμα, ο οποίος φορούσε μάσκα.

Ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό, που πιστεύεται ότι εμφανίστηκε σε αγορά της Ουχάν, στην οποία πωλούνταν παράνομα άγρια ζώα, αυξήθηκε ραγδαία σε 132 σήμερα, ενώ αναφέρθηκαν επίσης σχεδόν 1.500 νέα κρούσματα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συνολικά 650 Ιάπωνες πολίτες ελπίζουν να απομακρυνθούν από την κινεζική πόλη και ότι κάνει τις ρυθμίσεις που χρειάζονται για περισσότερες πτήσεις. Η κυβέρνηση θα συστήσει επίσης αύριο, Πέμπτη, μια ειδική δύναμη κρούσης που θα επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

«Πρέπει να ενεργήσουμε με βάση τη γνώση ότι η κατάσταση τώρα είναι διαφορετική. Μπήκαμε σε ένα νέο στάδιο», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Υγείας Κατσουνόμπου Κάτο μια μέρα μετά την επιβεβαίωση του πρώτου ύποπτου κρούσματος μετάδοσης του νέου κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο εντός της Ιαπωνίας.

Στη Γερμανία παράλληλα ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε ότι οι τέσσερις άνθρωποι στη Βαυαρία που προσβλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό, μετά την επίσκεψη συναδέλφου τους από την Κίνα στον χώρο εργασίας τους, παρουσιάζουν «πολύ ήπια» συμπτώματα.

Σε μια από τις πρώτες περιπτώσεις που γίνεται γνωστή μια μετάδοση του νέου ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός Κίνας, ένας 33χρονος προσεβλήθη από τον ιό στις 21 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής συνάντησης με συνάδελφο από την Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Βαυαρία. Οι τρεις άλλοι που ασθένησαν τελούν υπό παρακολούθηση σε απομόνωση σε κλινική στο Μόναχο.

«Η πορεία της ασθένειας που βλέπουμε στους τέσσερις ασθενείς στην Βαυαρία είναι πάρα πολύ ήπια προς το παρόν», δήλωσε ο Σπαν στο γερμανικό δίκτυο ZDF.

Η γερμανική εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Webasto ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι εργαζόμενος στα γραφεία της στο Στόκντορφ στην Βαυαρία προσεβλήθη από τον νέο ιό μετά την επίσκεψη συναδέλφου του από την Κίνα.

Η Webasto ανακοίνωσε επίσης ότι σταματάει όλα τα επιχειρηματικά ταξίδια από και προς την Κίνα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες και ότι κλείνει το εργοστάσιό της στο Στόκντορφ ως τις 2 Φεβρουαρίου.

Εκτός Κίνας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 45 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 13 χώρες, αλλά κανένας θάνατος, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων χθες στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρίστιαν Λιντμάιερ.

Πρόσβαση σε βάση δεδομένων χωρίς χρέωση δίνει η Κίνα

Μια σημαντική επιστημονική βάση δεδομένων, την οποία διαχειρίζεται το πανεπιστήμιο της Κίνας Tsinghua, προχώρησε στην δωρεάν διάθεση του περιεχομένου της αρχής γενομένης από σήμερα προκειμένου να βοηθήσει τους ερευνητές να εργάζονται από το σπίτι τους έπειτα από την εμφάνιση του νέου κοροναϊού στην πόλη της κεντρικής Κίνας Ουχάν και την ραγδαία εξάπλωσή του ανά τον κόσμο.

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία αυξήθηκε ραγδαία στους 132 με το πρώτο κρούσμα να καταγράφεται και στην Μέση Ανατολή καθώς αυξάνεται η ανησυχία μετά την ανακοίνωση των κινεζικών υγειονομικών αρχών ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατά 1.459 και έχει φθάσει στα 5.974.

Το Εθνικό Κινεζικό Σχέδιο Υποδομής της Γνώσης, όπως ονομάζεται η βάση δεδομένων, ανακοίνωσε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου θα παρέχει δωρεάν πρόσβαση στους χρήστες σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους ερευνητές να μοιράζονται πληροφορίες.

«Σε εξαιρετικές συνθήκες δεσμευόμαστε ότι οι πηγές και οι υπηρεσίες θα είναι πάντα στη διάθεσή σας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Σήμερα η λέξη κοροναϊός ήταν εκείνη με τις περισσότερες αναζητήσεις στη βάση δεδομένων, η οποία αριθμεί περισσότερους από 120 εκατομμύρια χρήστες που κατά τον περασμένο χρόνο κατέβασαν 2,3 δισεκατομμύρια επιστημονικές εκθέσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.