Σε τουλάχιστον 109 νεκρούς και 133 τραυματίες έχει φθάσει ο απολογισμός του τραγικού συμβάντος κατά το οποίο άνθρωποι ποδοπατήθηκαν στο περιθώριο μιας θρησκευτικής γιορτής χθες στην κεντρική Ινδία, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

«Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 109 νεκρούς και 133 τραυματίες», δήλωσε τηλεφωνικά ο Ανάντ Μίσρα, αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 91 νεκρούς.

Το δυστύχημα σημειώθηκε κοντά σ’ ένα ναό της περιφέρειας Ντάτια, στο κρατίδιο Μάντια Πραντές, όταν περίπου 20.000 άνθρωποι βρίσκονταν σε γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σιντ, είχε ανακοινώσει χθες η αστυνομία.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, μια φήμη ότι η γέφυρα κινδύνευε να καταρρεύσει επειδή την είχε χτυπήσει ένα τρακτέρ προκάλεσε την κίνηση του πλήθους. Οι προσκυνητές πέθαναν από ασφυξία και άλλοι από πνιγμό, αφού έπεσαν στο ποτάμι.

Οι ινδουιστές γιορτάζουν αυτή την περίοδο το Ναβαράτρι, προς τιμήν της θεάς Ντούργκα, μια γιορτή που προσελκύει εκατομμύρια ανθρώπους στους ναούς.

Το πλήθος είχε συρρεύσει από νωρίς το πρωί στην τοποθεσία για να γιορτάσει το τέλος του Ναβαράτρι και περίπου 400.000 πιστοί ήταν ήδη παρόντες γύρω από το ναό Ρατανγκάρ, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 350 χλμ. από το Μποπάλ, την πρωτεύουσα του κρατιδίου. Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν πως η αστυνομία επιτέθηκε στο πλήθος με βαριά ξύλινα ραβδιά, κάτι που οι δυνάμεις της τάξης διέψευσαν.