Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ανακοίνωσε σήμερα ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Κενυάτη Ουόλτερ Μπαράσα, ο οποίος κατηγορείται ότι προσπάθησε να δωροδοκήσει τρεις μάρτυρες κατηγορίας για να αποσύρουν τις καταθέσεις τους στην υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου κατά του αντιπροέδρου της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Ρούτο και ο πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα κατηγορούνται σε δύο ξεχωριστές υποθέσεις για την ενορχήστρωση του κύματος βίας που σάρωσε την Κένυα μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2007, κατά το οποίο περίπου 1.200 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Το Δικαστήριο θεωρεί τον 41χρονο Ουόλτερ Μπαράσα ύποπτο για διαφθορά ή απόπειρα διαφθοράς μαρτύρων στο πλαίσιο «ενός εγκληματικού σχεδίου, το οποίο συνελήφθη από έναν κύκλο μελών της κενυατικής κυβέρνησης», αναφέρει το ΔΠΔ σε ανακοίνωσή του.

Ο Μπαράσα φέρεται ότι πρότεινε ποσό αντίστοιχο με έως και 13.000 ευρώ σε αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι αναφέρονται μόνον ως P-0336, P-0536 και P-0256 για να αποσύρουν τις μαρτυρίες τους, υπογραμμίζει το ΔΠΔ στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε.

Ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες αποσύρθηκαν από την υπόθεση, με τους εισαγγελείς να υποστηρίζουν ότι υπέστησαν εκφοβισμό και τους συνηγόρους υπεράσπισης να το διαψεύδουν. Η απώλεια ενός σημαντικού μάρτυρα οδήγησε στην κατάρρευση όλης της υπόθεσης εναντίον του συγκατηγορούμενου του Κενυάτα, του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Φράνσις Μουτάουρα, τον Μάρτιο.

Η δίκη του Ρούτο, η οποία είχε αρχίσει τον περασμένο μήνα, επαναλήφθηκε σήμερα, μετά την διακοπή της για να επιτραπεί στον αντιπρόεδρο της Κένυας να χειριστεί ζητήματα που σχετίζονταν με την επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι στις 21 Σεπτεμβρίου. Η δίκη του προέδρου Κενυάτα ενώπιον του ΔΠΔ αρχίζει τον Νοέμβριο.

Ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου, Φάντι Ελ Αμπντάλα, δήλωσε ότι οι κενυατικές αρχές είχαν ενημερωθεί για το ένταλμα σύλληψης, αλλά δεν διευκρίνισε πότε έγινε αυτό.

Ο ίδιος ο Μπαράσα δήλωσε σήμερα ότι ακόμη δεν έχει γίνει προσπάθεια για την σύλληψή του και αρνήθηκε ότι «παραβίασε τη νομοθεσία».

«Δεν παραβίασα καμία νομοθεσία», σημείωσε ο Ουόλτερ Μπαράσα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προτίθεται να παραχωρήσει προσεχώς συνέντευξη Τύπου