Σχεδόν έτοιμα είναι τα σχέδια των τελικών κειμένων της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας ωστόσο την λύπη του που οι δύο εμπόλεμες πλευρές αρνούνται να συναντηθούν.

«Τα τελικά κείμενα είναι τώρα, κατά τη γνώμη μου, σχεδόν εγκεκριμένα. Σέβονται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μόσχα ο Λαβρόφ.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενο των κειμένων αυτών και διατύπωσε προειδοποίηση κατά της υπερβολικής αισιοδοξίας, παρά την τήρηση από τις 12 Ιανουαρίου της εκεχειρίας, η οποία ενορχηστρώθηκε από τους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι η σχέση ανάμεσα στους δύο βασικούς εμπολέμους, του επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φάγεζ αλ-Σάρατζ και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, παραμένει «τεταμένη».

«Αρνούνται ακόμη και να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο», είπε.

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι, μετά την διάσκεψη του Βερολίνου, οι λιβυκές πλευρές να μην επαναλάβουν τα σφάλματα του παρελθόντος θέτοντας νέους όρους και εκτοξεύοντας η μία στην άλλη κατηγορίες» κατέληξε.