Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα συναντήσει αυτήν την εβδομάδα στην Νέα Υόρκη τους ομολόγους του των έξι μεγάλων δυνάμεων, οι οποίοι διαπραγματεύονται με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Ο Ζαρίφ θα μετάσχει σε μια σύνοδο της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία), η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί την Πέμπτη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, διευκρίνισε η ίδια.

Η Άστον, η οποία συναντήθηκε σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη για πρώτη φορά με τον Ζαρίφ για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προχωρήσουν με τις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ότι μίλησαν «για έναν αριθμό σημαντικών θεμάτων, τα οποία επικεντρώνονται στο πυρηνικό ζήτημα” και σημείωσε ότι είχαν “μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση».

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ πρόσθεσε εξάλλου ότι σχεδιάζει να έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης τον Οκτώβριο.

«Αυτό που επιδιώξαμε σήμερα ήταν δυναμισμός και αποφασιστικότητα για να προσπαθήσουμε και να προωθήσουμε τις συνομιλίες μας, πολλά πράγματα πηγάζουν από αυτό», κατέληξε η Άστον.