Ευκαιρία για ειρήνη στη Συρία, την οποία ο κόσμος δεν πρέπει να αφήσει να ξεφύγει, βλέπει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ κάλεσαν το συριακό καθεστώς να δηλώσει το γρηγορότερο το μέγεθος και τα ακριβή στοιχεία του χημικού οπλοστασίου του.

Ο Λαβρόφ, μιλώντας σε φοιτητές στο Καζακστάν, καλωσόρισε την αποδοχή από τη συριακή κυβέρνηση της πρότασης της Ρωσίας να θέσει η Δαμασκός τα χημικά της όπλα υπό διεθνή έλεγχο.

«Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει μια ευκαιρία για ειρήνη στη Συρία, δήλωσε ο ρώσος υπουργός, σύμφωνα με το Ιντερφάξ, προσθέτοντας πως μια προειδοποίηση για στρατιωτική επέμβαση θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω τη Συρία και την περιοχή.

Ο Λαβρόφ πρόκειται να ταξιδέψει αργότερα σήμερα στη Γενεύη για συνομιλίες με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι σχετικά με τη ρωσική πρόταση, η οποία έκανε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει από το Κογκρέσο να αναβάλει μια ψηφοφορία για την έγκριση στρατιωτικών πληγμάτων εναντίον της Συρίας.

Ο Κέρι έφθασε ήδη στη Γενεύη συνοδευόμενος από μια σημαντική ομάδα εμπειρογνωμόνων για τις συνομιλίες αυτές, κατά τις οποίες θα συζητήσει με τον Λαβρόφ τη ρωσική πρόταση για έλεγχο και καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου. «Είναι εφικτό, αλλά δύσκολο» δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος προς τους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Κέρι.