Με επιφύλαξη στηρίζει το Ισραήλ την πρόταση της Ρωσίας για έλεγχο και καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτζ.

«Δεν μπορώ να πω ότι το πιστεύουμε απόλυτα, αλλά αν με αυτή τη ρωσική πρόταση… πραγματικά θα απομακρυνθούν τα χημικά όπλα από τη Συρία, αρχικά, και στη συνέχεια θα καταστραφούν…τότε αυτός είναι ένας τρόπος για τον τερματισμό αυτής της τραγωδίας και επίσης ένας τρόπος να αρθεί αυτή η απειλή», δήλωσε.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού, ο ίδιος είπε ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα πρέπει να καλεί τη Μόσχα «να εγγυηθεί ότι η Συρία απαλλάχτηκε από τα χημικά όπλα».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στη Γενεύη σε μία προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας για μία στρατηγική καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου.

Όπως επισημαίνει το Reuters το Ισραήλ έχει αποφύγει να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις από τις 21 Αυγούστου -ημέρα της επίθεσης των συριακών δυνάμεων με χημικά όπλα στη Δαμασκό- που οδήγησε στην κλιμάκωση του εμφυλίου.

Χθες ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η κυβέρνηση Άσαντ πρέπει να παραδώσει τα χημικά της όπλα, χωρίς ωστόσο να υιοθετήσει ανοιχτά τη ρωσική πρόταση, την οποία έχει αποδεχτεί η Δαμασκός.

Ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, πρώην αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε στο Reuters ότι η εξουδετέρωση των όπλων στη Συρία θα χρειαστεί ένα με δύο χρόνια, αλλά ότι η διαδικασία μπορεί να επισπευσθεί αν τα όπλα σταλούν στη Ρωσία, η οποία διαθέτει πιο προηγμένη τεχνολογία για την εξουδετέρωσή τους.