Σε μια παραλία του Ατλαντικού Ωκεανού στη Nova Scotia του Καναδά υπάρχει το Smith Pavilion House, μια κατοικία που αντλεί έμπνευση από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής για να συνθέσει τον δικό της μικρόκοσμο.

Το σπίτι αποτελείται από μια σειρά όγκων, που είναι χτισμένοι πάνω σε πέτρινη βάση που διατρέχει την όλη κατασκευή.

Κι ενώ η φόρμα τους είναι παραδοσιακή, οι εξωτερικές επενδύσεις χάλυβα και οι καθαρές, λιτές γραμμές δίνουν στο οίκημα μια πιο σύγχρονη νότα.

Τα τρία οικήματα είναι μάλιστα οργανωμένα με τέτοιο τρόπο που να σχηματίζουν μια σειρά από εσωτερικές αυλές, ώστε να μπλοκάρεται ο άνεμος και με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός, να σχηματίζεται ένα μικροκλίμα στο κέντρο.

Ο αρχιτεκτονικός στόχος της MacKay-Lyons Sweetapple Architects ήταν η κατοικία να μοιάζει από μακριά σαν μικρό ψαροχώρι.

Εσωτερικά, οι βιώσιμοι χώροι χωρίζονται στις τρεις διακριτές δομές, με τον πρώτο λόγο να έχει μάλιστα η σκίαση του χώρου και το παιχνίδι με το φως κατά τη διάρκεια της μέρας.

Για ρουστίκ μινιμαλισμό κάνει λόγο το αρχιτεκτονικό γραφείο, μια αισθητική προσέγγιση που τηρείται απαρέγκλιτα τόσο στο εξωτερικό όσο και μέσα.

Χαλύβδινα δοκάρια, ταβάνια με επένδυση ξύλου, πέτρα και γρανίτης συμπληρώνουν τον εσωτερικό διάκοσμο.

Κυριαρχούν φυσικά τα ανοίγματα προς τη θάλασσα, για απλόχερα πανοράματα στην απεραντοσύνη του υγρού στοιχείου…