Σε εξέλιξη βρίσκεται για τρίτη μέρα στο σερβικό κοινοβούλιο η συζήτηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και μετά την ολοκλήρωσή της θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την εκλογή των νέων μελών.

Η συζήτηση άρχισε στις 30 Αυγούστου, όταν ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς παρουσίασε τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης τονίζοντας ότι στόχοι είναι ο εκσυγχρονισμός της χώρας, δίκαιη λύση για το ζήτημα του Κοσόβου, ανάσχεση της οικονομικής κρίσης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ότι τα δημόσια οικονομικά και το οικονομικό σύστημα είναι «σε πολύ δύσκολη και ανησυχητική κατάσταση».

Στη συνεδρίαση του Σαββάτου υπήρξε θερμή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς με βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζητούσαν απαντήσεις στα ερωτήματα γιατί αποφασίστηκε ανασχηματισμός της κυβέρνησης, αν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής και γιατί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μλάτζαν Ντίνκιτς αντικαθίσταται και το κόμμα του, Ενωμένες Περιφέρειες Σερβίας (URS), αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η σημερινή συζήτηση θα διαρκέσει πέντε ώρες και στη συνέχεια θα ορκιστούν τα νέα μέλη της κυβέρνησης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS), του πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς πρότεινε υπουργό Συγκοινωνιών τον Αλεξάνταρ Άντιτς, υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιο για την ένταξη στην ΕΕ, τον Μπράνκο Ρούζιτς, υπουργό Παιδείας, Επιστημών και Τεχνολογικής Ανάπτυξης τον Τόμισλαβ Γιοβάνοβιτς και υπουργό Πολιτισμού τον Ίβαν Τάσοβατς.

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) πρότεινε υπουργό Οικονομίας τον Σάσα Ραντούλοβιτς, υπουργό Οικονομιών τον Λάζαρ Κρστιτς, υπουργό Γεωργίας τον Ντράγκαν Γκλάμοτσιτς, υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Ίγκορ Μίροβιτς, υπουργό Άμυνας τον Νεμπόισα Ρόντιτς και υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου τον Αλεξάνταρ Βούλιν.

Κοινός υποψήφιος των SNS και SPS για υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού είναι ο κορυφαίος πολίστας Βάνια Ουντόβιτσιτς.

Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας αποτελείται από 18 υπουργεία και έχει συνολικά 22 μέλη.