Η Σαουδική Αραβία, η οποία στηρίζει τους αντάρτες που μάχονται τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει θέσει σε επιφυλακή τις ένοπλες δυνάμεις της ενόψει μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στη Συρία, ανέφεραν σήμερα καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το επίπεδο ετοιμότητας των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων τέθηκε στο «2» από «5» που ήταν μέχρι πρόσφατα, είπε στο Reuters μια στρατιωτική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το ανώτατο επίπεδο είναι το «1». «Είναι αναγκαίο, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία, η Τουρκία και το Ισραήλ, έχουν αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεών τους.

Μια δεύτερη πηγή διευκρίνισε ότι ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας τέθηκε σε ετοιμότητα από την περασμένη εβδομάδα και όλες οι άδειες των στρατευσίμων ανακλήθηκαν.

Στο Κουβέιτ, πολλοί βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να τους ενημερώσει για το τι σχεδιάζει να κάνει ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν αντίποινα από ένα πλήγμα στη Συρία, όπως έγραψαν σήμερα οι τοπικές εφημερίδες. Σύμφωνα με την al-Watan ο πρωθυπουργός Τζάμπερ αλ Μουμπάρακ αλ Σάμπαχ συγκάλεσε κατεπειγόντως το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη και έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Μοχάμαντ αλ Χάμαντ αλ Σάμπαχ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη έκτακτη κατάσταση ανάγκης.

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και άλλες σουνιτικές μουσουλμανικές χώρες έχουν ταχθεί υπέρ των σουνιτών ανταρτών που μάχονται το καθεστώς του Άσαντ, το οποίο από την άλλη στηρίζεται κυρίως από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τους σιίτες του Ιράκ.