Σύμβολα της ακροδεξιάς ανακαλύφθηκαν σήμερα σε ένα τέμενος στην Μπεζανσόν, στην ανατολική Γαλλία, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές τις οποίες επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το σύμβολο των SS, ένας κελτικός σταυρός και η φράση «Ζήτω η Γαλλία» με μαύρα στοιχεία βρέθηκαν σε έναν τοίχο σε ύψος περίπου δύο μέτρων στο τέμενος Σούνα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των τοπικών αρχών, τον Ερβέ Τουρμάν.

Οι αρχές που ανέλαβαν την έρευνα εκτιμούν ότι πρόκειται για μια «ενέργεια με ρατσιστικά κίνητρα» από κάποιο πρόσωπο ή κάποια πρόσωπα τα οποία «ανήκουν στο χώρο της άκρας δεξιάς», όπως δήλωσε μια πηγή της αστυνομίας.

«Είναι ώρα να αντιδράσουμε, με τη βοήθεια του κράτους», δήλωσε ο Ταχάρ Μπελχάτζ, πρόεδρος της περιφερειακής ομοσπονδίας μιας οργάνωσης των μουσουλμάνων στη Γαλλία, καλώντας να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι δράστες ώστε «να προστατεύονται οι χώροι λατρείας» στη χώρα.

Τον Φεβρουάριο, είχαν ανακαλυφθεί αστέρια του Δαυίδ στο τέμενος Σούνα και άλλο ένα τέμενος στην Μπεζανσόν.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο εναντίον της Ισλαμοφοβίας, έχουν καταγραφεί 108 ισλαμοφοβικές ενέργειες —βίαιες επιθέσεις, εμπρησμοί, φθορές κ.ά.— το πρώτο εξάμηνο του 2013, ένας αριθμός τέτοιων επεισοδίων αυξημένος κατά 35% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012.