Μόλις δύο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλγερία το δικαστήριο της χώρας καταδίκασε για διαφθορά δύο πρώην πρωθυπουργούς της.

Οι διαδηλωτές που πραγματοποιούν συνεχώς κινητοποιήσεις σημειώνεται πως ζητούν την ακύρωση της διεξαγωγής των εκλογών.

Ο Άχμεντ Ουγιαχία, ο οποίος διετέλεσε τέσσερις φορές πρωθυπουργός, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών και ο Αμπντελμαλέκ Σελάλ, δύο φορές πρωθυπουργός, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών. Οι δύο άνδρες αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες, που περιλάμβαναν «υπεξαίρεση δημόσιων πόρων, κατάχρηση εξουσίας και χορήγηση αδικαιολόγητων προνομίων»

Το δικαστήριοστο Αλγέρι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ, επέβαλε επίσης ποινές δεκαετούς κάθειρξης σε δύο πρώην υπουργούς Βιομηχανίας και καταδίκασε σε φυλάκιση τριών έως επτά ετών πέντε εξέχοντες επιχειρηματίες.

Πολλοί πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι βρίσκονται στη φυλακή καθώς ο στρατός επιδιώκει να καταστείλει τις μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο με αίτημα την άσκηση διώξεων σε βάρος ατόμων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και την απομάκρυνση της κυβερνώσας ελίτ.

Η σημερινή είναι η δεύτερη ετυμηγορία που ανακοινώνεται από τον Σεπτέμβριο, όταν στρατιωτικό δικαστήριο επέβαλε πολυετείς ποινές φυλάκισης στον κάποτε ισχυρό αρχηγό των υπηρεσιών πληροφοριών και νεότερο αδελφό του πρώην προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Ο Μπουτεφλίκα εξωθήθηκε σε παραίτηση τον Απρίλιο υπό την πίεση των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι οι εκλογές της ερχόμενης Πέμπτης, 12 Δεκεμβρίου, δεν θα είναι δίκαιες επειδή ορισμένοι από τους συμμάχους του Μπουτεφλίκα εξακολουθούν να βρίσκονται στην εξουσία.

Δικαστι.

Η σημερινή ετυμηγορία συνδέεται με τη διαφθορά στον τομέα της συναρμολόγησης αυτοκινήτων και τη «μυστική χρηματοδότηση» της εκστρατείας του Μπουτεφλίκα για πέμπτη πενταετή θητεία στις εκλογές που εντέλει ακυρώθηκαν νωρίτερα φέτος.

Στους καταδικασθέντες επιχειρηματίες περιλαμβάνεται ο Άλι Χαντάντ, πρώην πρόεδρος της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης της Αλγερίας, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Αμπντελγκανί Ζααλάν είναι ο μόνος από τους κατηγορουμένους που απαλλάχθηκε.

Όλοι όσοι δικάζονταν ήταν σύμμαχοι του Μπουτεφλίκα και αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο γιος του Σελάλ, ο Φάρες, μέτοχος σε ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών.

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης 20ετή ποινή κάθειρξης ερήμην στον πρώην υπουργό Βιομηχανίας Αμπντεσλάμ Μπουσουάρεμπ, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό. Το ίδιο δικαστήριο εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.