Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα «να απαλλαγεί» από τα χημικά όπλα της Συρίας, μετά την καταγγελθείσα επίθεση με τοξικά αέρια την Τετάρτη κοντά στη Δαμασκό.

«Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να προσπαθήσει να απαλλαγεί από όλα τα χημικά όπλα της Συρίας», δήλωσε ο Πέρες στο περιθώριο συνάντησης που είχε στην Ιερουσαλήμ με το γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το τι ακριβώς εννοεί.

«Τα χημικά όπλα δεν μπορούν να παραμείνουν εκεί, είτε βρίσκονται στα χέρια του ‘Ασαντ ή στα χέρια κάποιου άλλου. Είναι πολύ περίπλοκο, αλλά θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκο και πιο επικίνδυνο εάν παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν», πρόσθεσε ο Πέρες.

«Αυτό που συμβαίνει στη Συρία δεν έχει προηγούμενο και δεν μπορώ να πιστέψω ότι σημειώθηκε το πιο ασύλληπτο έγκλημα πολέμου, η χρήση χημικών όπλων εναντίον γυναικών και παιδιών», τόνισε.

Ο Πέρες χαιρέτισε εξάλλου «τη σαφήνεια και το θάρρος» της στάσης της Γαλλίας και πρόσθεσε ότι το Παρίσι «είναι η πιο καθαρή φωνή όσον αφορά τη Συρία».

Ο Φαμπιούς ο οποίος επισκέπτεται το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε ότι «όλα δείχνουν ότι έγινε σφαγή με χημικά όπλα και τη βαριά ευθύνη του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ και πρόσθεσε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί από τη στιγμή που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα δεν υπήρξε μια ισχυρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα».

Στο περιθώριο της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε «μια φοβερή τραγωδία, ένα φοβερό έγκλημα».

«Οι σκέψεις μας είναι στις γυναίκες, στα μωρά και στα παιδιά που επλήγησαν από όπλα μαζικής καταστροφής», πρόσθεσε ο Νετανιάχου για τον οποίο η επίθεση αυτή αποτελεί απόδειξη ότι «τα πιο επικίνδυνα καθεστώτα στον κόσμο δεν πρέπει να έχουν στην κατοχή τους τα πιο επικίνδυνα όπλα του κόσμου».

Ο Νετανιάχου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Φαμπιούς εντός της ημέρας, τόνισε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Συρία και ότι είναι έτοιμο να δράσει εάν θεωρήσει ότι απειλείται”.