Η Βρετανία δήλωσε σήμερα πως οι αποδείξεις για την επίθεση με χημικά όπλα στα προάστια της Δαμασκού μπορεί να έχουν ήδη καταστραφεί πριν από μια επίσκεψη των επιθεωρητών του ΟΗΕ στην περιοχή.

Χθες η Συρία συμφώνησε να επιτρέψει στους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών να επισκεφθούν τη Δευτέρα την περιοχή όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση με αέρια με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους την περασμένη Τετάρτη.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές πως η κίνηση αυτή της συριακής κυβέρνησης είναι ανεπαρκής, λέγοντας πως αν οι Σύροι δεν είχαν τίποτε να κρύψουν θα είχαν επιτρέψει την είσοδο των επιθεωρητών πέντε ημέρες πριν, όταν εξαπολύθηκε η επίθεση.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, οποιαδήποτε αργοπορημένη απόφαση από το καθεστώς να παράσχει πρόσβαση στην ομάδα του ΟΗΕ θα θεωρηθεί ότι ήρθε πολύ αργά για να είναι αξιόπιστη, επειδή οι διαθέσιμες αποδείξεις έχουν καταστραφεί σημαντικά ως αποτέλεσμα των επίμονων βομβαρδισμών του καθεστώτος και άλλων σκόπιμων ενεργειών τις τελευταίες πέντε ημέρες», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

«Θα πρέπει τώρα να είμαστε ρεαλιστές για το τι μπορεί να επιτύχει η ομάδα του ΟΗΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Το γεγονός είναι ότι πολλές αποδείξεις μπορεί να έχουν καταστραφεί από αυτόν το βομβαρδισμό του πυροβολικού. Άλλες αποδείξεις μπορεί να έχουν αλλοιωθεί στη διάρκεια των τελευταίων ημερών και άλλες μπορεί να έχουν παραποιηθεί», είπε, αναφερόμενος σε πληροφορίες ακτιβιστών σύμφωνα με τις οποίες ο στρατός έχει βομβαρδίσει την περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Ο Χέιγκ δήλωσε πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση χημικών όπλων έγινε από τη συριακή κυβέρνηση και πως τέτοιες επιθέσεις απαιτούν μια ισχυρή διεθνή απάντηση.

«Δεν μπορούμε τον 21ο αιώνα να επιτρέψουμε την ιδέα ότι τα χημικά όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ατιμώρητα», είπε ο Χέιγκ. «Πιστεύουμε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια ισχυρή απάντηση και πως οι δικτάτορες… γνωρίζουν πως η χρήση χημικών όπλων παραβιάζει τη γραμμή και πως ο κόσμος θα απαντήσει όταν παραβιάζεται αυτή η γραμμή».