Διάσταση δίνει ο αιγυπτιακός τύπος στην πρόσφατη ανακάλυψη της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρεντερίκ Κολέν, του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, όπου έφερε στο φως τρία αρχαία αιγυπτιακά ξύλινα φέρετρα στην νεκρόπολη Ελ Ασασίφ, που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Λούξορ.

Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, τα φέρετρα που ανακαλύφθηκαν στην εξωτερική αυλή του νεκροταφείου αρ. 33 στον αρχαιολογικό χώρο, βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.

Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Μουστάφα Ουαζίρι, σε δήλωση του ανέφερε ότι τα τρία φέρετρα χρονολογούνται από την εποχή της 18ης δυναστείας (16ος έως 13ος αιώνας π.Χ.).

Τα ευρήματα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, φέρουν πολύχρωμες διακοσμήσεις και ιερογλυφικές γραφές. Το πρώτο από τα αρχαία αιγυπτιακά φέρετρα, μήκους 195 εκατοστών, ανήκε σε μία γυναίκα ονόματι «Τι Άμπο» και είναι επενδεδυμένο με πολύχρωμα έργα τέχνης και ιερογλυφικές επιγραφές. Το δεύτερο φέρετρο, μήκους 190 εκατοστών, ανήκει σε μια γυναίκα ονόματι «Ράο», είναι κίτρινο και παρουσιάζει ιερογλυφικές επιγραφές σε λευκό φόντο. Το τρίτο φέρετρο, μήκους περίπου 180 εκατοστών, διαθέτει λευκά και καφέ σχέδια. Είναι καλυμμένο με στρώμα γύψου και δεν έχει επιγραφές.

Η γαλλική αρχαιολογική αποστολή έχει προβεί και σε άλλες αντίστοιχες ανακαλύψεις στο παρελθόν.