Συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ της ΕΕ.

Ο Ιταλός στρατηγός Κλαούντιο Γκρατσιάνο (Claudio Graziano) θα προεδρεύσει της συνεδρίασης, ενώ η Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, θα συμμετάσχει και θα μιλήσει στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων ΕΕ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη:

Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της ΕΕ θα συζητήσουν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές της ΕΕ, καθώς και την επιχείρηση Sophia της EUNAVFOR και την επιχείρηση Atalanta.

Θα συζητήσουν, επίσης, για τις μάχιμες μονάδες της ΕΕ, καθώς και για τις στρατιωτικές ικανότητες της ΕΕ.

Ακόμη, οι αρχηγοί Άμυνας θα συζητήσουν σχετικά με την πορεία της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ. Θα ενημερωθούν για τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή της κοινής δέσμης προτάσεων. Στη συνέχεια θα ενημερωθούν για την κατάσταση της ασφάλειας στην Ουκρανία.

Τέλος, οι αρχηγοί άμυνας θα εξετάσουν τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τις επιπτώσεις τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στις συζητήσεις ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχος Ιωάννης Παξιβανάκης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.