Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε χθες ότι έχει συζητήσει με τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν το ενδεχόμενο να αναλάβει ρόλο συμβούλου της σερβικής κυβέρνησης.

«Είχαμε μια σύντομη συνομιλία για το ενδεχόμενο συνεργασίας. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δε θα είναι βεβαίως υπουργός, αλλά θα μπορούσε να είναι σύμβουλος, ο οποίος θα βοηθούσε την κυβέρνηση να διαχειριστεί το δημόσιο χρέος και να επιλύσει άλλα οικονομικά προβλήματα», δήλωσε ο Βούτσιτς στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο B92.

Πηγή της σερβικής κυβέρνησης δήλωσε την Τρίτη στο γαλλικό Πρακτορείο ότι ενόψει κυβερνητικού ανασχηματισμού, οι σερβικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τον Στρος-Καν, ωστόσο πηγή του περιβάλλοντος του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία αυτή. «Δεν είχαμε, παρά μια πρώτη επαφή, αλλά ζήτησε πολλά χρήματα για τις υπηρεσίες του», τόνισε η ίδια πηγή.

Ο Βούτσιτς υπογράμμισε εξάλλου ότι οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Στρος-Καν «είναι πρόβλημα άλλων χωρών και όχι της Σερβίας». Η σερβική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ανασχηματισμό εντός των προσεχών εβδομάδων που θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αλλά και στην οικονομική ανάκαμψη.

Η Σερβία είδε το 2012 την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 1,7%, το δημόσιο χρέος της να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ, ενώ το ποσοστό ανεργίας έφθασε το 24%. Ο πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάτσιτς, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Μλάντζαν Ντίνκιτς για να επισπεύσει την οικονομική ανάκαμψη.