Η μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων χθες βράδυ στο Γκρανζ πρε Μαρνάν της Ελβετίας, στο καντόνι του Βο, στοίχισε τη ζωή του μηχανοδηγού της μιας αμαξοστοιχίας και τον τραυματισμό 35 ανθρώπων, εκ των οποίων οι πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσε η αστυνομία του Βο.

Το άψυχο σώμα του οδηγού της μιας αμαξοστοιχίας βρέθηκε στο θάλαμο των μηχανοδηγών και οι πυροσβέστες το απεγκλώβισαν τα ξημερώματα. Οι πυροσβέστες έπρεπε πρώτα να διαχωρίσουν τις δύο μηχανές των τρένων καθώς η μια είχε σφηνωθεί στην άλλη, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας και ο εισαγγελέας διέταξε να γίνει νεκροψία.

Όλη τη νύχτα εργάζονταν οι πυροσβέστες για να απελευθερώσουν τη σιδηροδρομική γραμμή με τη βοήθεια γερανού ανυψωτικής ικανότητας 200 τόνων, ενώ η γραμμή που έκλεισε μετά το δυστύχημα θα μείνει και σήμερα κλειστή καθώς δεν μπορεί επί του παρόντος να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συνεχίζεται η έρευνα, την οποία διενεργεί η SESA, η ελβετική επιτροπή ερευνών για τα ατυχήματα και η χωροφυλακή, για να καθοριστούν τα αίτια της σύγκρουσης.

Οι τραυματίες, που διακομίσθηκαν στα πλησιέστερα νοσοκομεία με ελικόπτερο ή ασθενοφόρο, στην Παγιέρν και τη Λωζάνη, ανέρχονται στους 35, οι πέντε εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο οδηγός της άλλης αμαξοστοιχίας διασώθηκε από τα σωστικά συνεργεία και οι ελαφρά τραυματίες δέχθηκαν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες. Στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος βρίσκεται μονάδα ψυχολογικής υποστήριξης.

Η σύγκρουση σημειώθηκε ανάμεσα σε αμαξοστοιχία που κατευθυνόταν στη Λωζάνη και σε μια άλλη που προερχόταν από την πόλη αυτή. Οι αμαξοστοιχίες κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση, ενώ αναμενόταν να διασταυρωθούν στο ύψος του σταθμού του Γκρανζ πρε Μαρνάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων που μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος.

Κατά τη σύγκρουση οι μπροστινές πλευρές των τρένων συνετρίβησαν και ορισμένα σημεία τους σφηνώθηκαν στην άλλη αμαξοστοιχία.

Δύο πελώριοι προβολείς τοποθετήθηκαν στο σημείο της σύγκρουσης προκειμένου να βοηθηθούν οι ομάδες διάσωσης στην επιχείρησή τους καθώς η νύχτα ήταν δύσκολη.