Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαιρέτισε το «ισχυρό μήνυμα» που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την απόφασή της να συμπεριλάβει τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου στη «μαύρη λίστα» των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Με το μέτρο που έλαβε σήμερα η ΕΕ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη Χεζμπολάχ, η οποία δεν μπορεί να δρα ατιμώρητα» δήλωσε ο Κέρι.

«Οι πράξεις της θα έχουν συνέπειες, κυρίως μετά τη φονική επίθεση στο Μπουργκάς, στη Βουλγαρία, και τις πανομοιότυπες επιθέσεις που σχεδίαζε στην Κύπρο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εκτιμώντας ότι η ένταξη της Χεζμπολάχ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων «θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ικανότητά της να δρα ελεύθερα στην Ευρώπη».

«Καθώς η Χεζμπολάχ εντείνει τη στήριξή της στο βάρβαρο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ (στη Συρία) και εργάζεται για να εξαπλώσει την επιρροή της, εμπλεκόμενη ακόμη περισσότερο σε τρομοκρατικές συνωμοσίες και συνεργαζόμενη με διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις την αναγνωρίζουν ως μια επικίνδυνη τρομοκρατική και αποσταθεροποιητική οργάνωση», υπογράμμισε ο Κέρι καλώντας και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Βρυξελλών και να λάβουν μέτρα κατά της λιβανικής οργάνωσης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι «αλληλέγγυες» με την ΕΕ στο θέμα της Χεζμπολάχ και ότι ταυτόχρονα στηρίζουν τη σταθερότητα, την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία του Λιβάνου.